Mléčné kvašení není žádnou novinkou, lidé ho používají stovky let na nejrůznější zeleninu, jako je mrkev, zelí nebo okurky, kterým se lidově říká rychlokvašky. Co rodina, to recept platí u mnoha tradičních českých pokrmů a nejinak je tomu i u rychlokvašek. Základem receptu jsou kromě okurek ještě voda a sůl, často se používá i koření jako kopr, křen, nové koření, česnek, celý pepř a vinné listy. A aby se vám dílo povedlo, okurky musíte pečlivě omýt a sklenice musí být perfektně čisté.

Seberte křís

Doba kvašení je závislá na okolní teplotě, pokud je kolem 15 °C bude hotovo zhruba za 4 týdny, při 20 °C proběhne kysání už za týden. Jakmile je zelenina vykvašená, skladujte ji v teplotě mezi 0 °C až 10 °C a nezapomeňte ji kontrolovat. Pokud objevíte na povrchu pěnu nebo jemné bublinky, je to dobrý signál, protože fermentace probíhá. Někdy se objeví bílý povlak, kterému se říká křís - ten stačí sebrat lžící.

Domácí rychlokvašky

Zdroj: Youtube

Suroviny:

  • 40 g soli
  • 1000 ml vody
  • 2 - 3 cm čerstvého křenu
  • 3 stroužky česneku
  • okurky
  • bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • kopr
  • vinné listy

Postup:

  • Připravte si lák. Sůl vsypejte do vody a promíchejte. Vodu asi 2 minuty převařte a nechte vychladnout.
  • Kousek křenu oloupejte a pak nakrájejte na tenčí kolečka, stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na poloviny.
  • Okurky pečlivě operte a nechte před nakládáním několik hodin ve vodě.
  • Pokud nemáte stejně velké, ty největší propíchejte na několika místech vidličkou a poté je společně s kořením naskládejte do sklenic.
  • Plastovým kolečkem, které koupíte v obchodě s kuchyňskými potřebami, zajistíte, aby okurky po zalití lákem nevyplavaly na povrch.
  • Nakonec okurky zalijte lákem, aby byly potopené. Sklenici zajistěte víčkem, ale neutahujte ho. Můžete použít i potravinářskou fólii a zajistit gumičkou.
  • Sklenici postavte na talíř nebo do misky, aby do ní mohla stéct případná šťáva, která během kvašení přeteče.
  • Okurky nechte kvasit při pokojové teplotě a jakmile se přestane tvořit pěna, je to znamení, že jsou rychlokvašky hotové a můžete utáhnout víčko, přesunout do chladu a lze je už i konzumovat.

Související články

Zdroje: varimesmozkem.cz, www.idnes.cz