Máte rádi rýži? A víte, který druh se hodí jako příloha, z jaké rýže připravit rizoto, či která je nejzdravější? Není rýže jako rýže a pokud tak trochu tápete, máme pro vás přehled nejčastějších druhů, které u nás můžete koupit.
Bílá rýže
Ideální jako příloha, kterou nic nezkazíte, ale vaše hosty ani příliš nenadchnete. Příprava je poměrně rychlá, ovšem na živiny je o něco chudší než přírodní hnědá rýže, stejně tak neobsahuje tolik vlákniny, protože klíčky i otruby se z ní odstraňují během zpracování. Bílá rýže je vlastně zcela tvořena sacharidy.
Rýže basmati
Pochází ze severní Indie a indická kuchyně se bez ní prakticky neobejde. Má jemnou chuť, která připomíná oříšky. Nelepí se a do deseti minut je uvařená. Hodí se jako příloha v podstatě k čemukoli, skvěle chutná s pečeným či grilovaným masem, můžete ji kombinovat s nejrůznějšími exotickými ingrediencemi a kořením.
Rýže basmati je velmi lahodná.
Arborio a Carnaroli
Chcete uvařit pravé italské rizoto? Bez rýže Arborio či Carnaroli se neobejdete. Oba druhy se pěstují právě v Itálii, patří mezi kulatozrnné druhy, které během vaření skvěle absorbují vodu a na povrchu zůstanou ideálně lepivé, což je pro krémové italské rizoto to pravé. Doba vaření je asi 20 minut.
Italské rizoto má krémovou konzistenci díky rýži Arborio nebo Carnaroli.
Jasmínová rýže
Své jméno získala podle své květinové vůně a pochází z Thajska. S oblibou se využívá v čínské kuchyni, je trochu lepkavá a proto skvělá jako příloha k nejrůznějším omáčkám. Hodí se k ní nejlépe krůtí či kuřecí maso, zelenina či tofu. Pokud držíte dietu, jasmínové rýži se vyhněte, má totiž poměrně vysoký glykemický index.
Rýže natural
Neloupaná a nejzdravější ze všech druhů rýže. Má hnědou barvu, protože během zpracování se neodstraňuje vrchní vrstva, která obsahuje právě ty nejcennější živiny, jako vlákninu či minerály. Potřebujete-li shodit pár přebytečných kil, určitě hnědou rýži zařaďte do svého jídelníčku. V obchodě ji najdete i pod označením celozrnná a počítejte s tím, že vaření zabere asi 45 minut.
Celozrnná rýže je velice zdravá.
Rýže parboiled
Tento druh rýže je jakýmsi kompromisem mezi rýží loupanou a celozrnnou rýží. Nepleťte si ji s předvařenou rýží, spíš je to druh tzv. předpařený, protože neoloupaná zrna se upravují pomocí páry. Díky tomu zrna absorbují ze slupek všechny cenné látky a vitamíny. Je tedy mnohem výživnější než bílá rýže, ale není tolik tvrdá jako rýže celozrnná a vaření vám zabere také méně času, asi 20 minut. Podává se jako příloha k většině pokrmů a má nažloutlou barvu.
Indiánská rýže
Poměrně drahá rýže, známá také pod názvem divoká, pochází z jižní Ameriky. Nejlepší je ji kombinovat s dalšími druhy rýže, jako přílohu k masu či zelenině. Vaří se poměrně dlouhou, minimálně 45 minut.
Divoká rýže se připravuje delší dobu.
Barevné druhy rýže
Chcete uvařit něco speciálního? Zkuste rýži červenou nebo černou. Červená se pěstuje v Thajsku, ale také překvapivě i ve Francii. Černá rýže pochází z Číny. Oba druhy mají slupku, chutnají po oříšcích a jsou stejně jako třeba rýže indiánská tvrdší, takže se připravují s jinými měkkými druhy. Podává se jako příloha a chutná skvěle v exotických receptech.
Nishiki rýže
Pokud si s gustem pochutnáváte na sushi, jistě víte, že na jeho přípravu je potřeba speciální druh rýže, která musí mít malá kulatá a velmi lepivá zrnka. Taková je právě Nishiki. Po uvaření nemá výraznou chuť, což je u sushi žádoucí.
Připravit sushi je umění. Důležité je mít ten správn druh rýže.
Jak správně vařit rýži?
- Důkladně ji propláchněte studenou vodou. Odplaví se tak nečistoty a škrob, který způsobuje, že zrnka jsou po uvaření příliš lepkavá.
- Rýži dejte do studené osolené vody, a to v poměru 1:2. Jeden díl rýže potřebuje 2 díly vody.
- Doba vaření záleží na druhu rýže, respektujte návod na obalu. Během vaření rýži občas promíchejte.
- Pro vaření můžete vyzkoušet i rýžovar, díky němuž rýži nikdy nerozvaříte. Ideální je ten s nepřilnavou nádobou a otvorem pro výstup páry. Rýžovar pracuje sám, vypne se přesně v momentě, kdy jsou zrnka uvařená.