Bílá rýže
Ideální jako příloha, kterou nic nezkazíte, ale vaše hosty ani příliš nenadchnete. Příprava je poměrně rychlá, ovšem na živiny je o něco chudší než přírodní hnědá rýže, stejně tak neobsahuje tolik vlákniny, protože klíčky i otruby se z ní odstraňují během zpracování. Bílá rýže je vlastně zcela tvořena sacharidy.
Rýže basmati
Pochází ze severní Indie a indická kuchyně se bez ní prakticky neobejde. Má jemnou chuť, která připomíná oříšky. Nelepí se a do deseti minut je uvařená. Hodí se jako příloha v podstatě k čemukoli, skvěle chutná s pečeným či grilovaným masem, můžete ji kombinovat s nejrůznějšími exotickými ingrediencemi a kořením.
Arborio a Carnaroli
Chcete uvařit pravé italské rizoto? Bez rýže Arborio či Carnaroli se neobejdete. Oba druhy se pěstují právě v Itálii, patří mezi kulatozrnné druhy, které během vaření skvěle absorbují vodu a na povrchu zůstanou ideálně lepivé, což je pro krémové italské rizoto to pravé. Doba vaření je asi 20 minut.
Jasmínová rýže
Své jméno získala podle své květinové vůně a pochází z Thajska. S oblibou se využívá v čínské kuchyni, je trochu lepkavá a proto skvělá jako příloha k nejrůznějším omáčkám. Hodí se k ní nejlépe krůtí či kuřecí maso, zelenina či tofu. Pokud držíte dietu, jasmínové rýži se vyhněte, má totiž poměrně vysoký glykemický index.
Rýže natural
Neloupaná a nejzdravější ze všech druhů rýže. Má hnědou barvu, protože během zpracování se neodstraňuje vrchní vrstva, která obsahuje právě ty nejcennější živiny, jako vlákninu či minerály. Potřebujete-li shodit pár přebytečných kil, určitě hnědou rýži zařaďte do svého jídelníčku. V obchodě ji najdete i pod označením celozrnná a počítejte s tím, že vaření zabere asi 45 minut.
Rýže parboiled
Tento druh rýže je jakýmsi kompromisem mezi rýží loupanou a celozrnnou rýží. Nepleťte si ji s předvařenou rýží, spíš je to druh tzv. předpařený, protože neoloupaná zrna se upravují pomocí páry. Díky tomu zrna absorbují ze slupek všechny cenné látky a vitamíny. Je tedy mnohem výživnější než bílá rýže, ale není tolik tvrdá jako rýže celozrnná a vaření vám zabere také méně času, asi 20 minut. Podává se jako příloha k většině pokrmů a má nažloutlou barvu.
Indiánská rýže
Poměrně drahá rýže, známá také pod názvem divoká, pochází z jižní Ameriky. Nejlepší je ji kombinovat s dalšími druhy rýže, jako přílohu k masu či zelenině. Vaří se poměrně dlouhou, minimálně 45 minut.
Barevné druhy rýže
Chcete uvařit něco speciálního? Zkuste rýži červenou nebo černou. Červená se pěstuje v Thajsku, ale také překvapivě i ve Francii. Černá rýže pochází z Číny. Oba druhy mají slupku, chutnají po oříšcích a jsou stejně jako třeba rýže indiánská tvrdší, takže se připravují s jinými měkkými druhy. Podává se jako příloha a chutná skvěle v exotických receptech.
Nishiki rýže
Pokud si s gustem pochutnáváte na sushi, jistě víte, že na jeho přípravu je potřeba speciální druh rýže, která musí mít malá kulatá a velmi lepivá zrnka. Taková je právě Nishiki. Po uvaření nemá výraznou chuť, což je u sushi žádoucí.
Jak správně vařit rýži?
- Důkladně ji propláchněte studenou vodou. Odplaví se tak nečistoty a škrob, který způsobuje, že zrnka jsou po uvaření příliš lepkavá.
- Rýži dejte do studené osolené vody, a to v poměru 1:2. Jeden díl rýže potřebuje 2 díly vody.
- Doba vaření záleží na druhu rýže, respektujte návod na obalu. Během vaření rýži občas promíchejte.
- Pro vaření můžete vyzkoušet i rýžovar, díky němuž rýži nikdy nerozvaříte. Ideální je ten s nepřilnavou nádobou a otvorem pro výstup páry. Rýžovar pracuje sám, vypne se přesně v momentě, kdy jsou zrnka uvařená.