Kvašené zelí bylo v minulosti velmi cenným zdrojem vitamínu C, když lidé neměli takové možnosti jako dnes. Ceněné je i pro značné množství minerálních látek. Pomůže vám tedy bojovat proti únavě, ochrání vás před různými nemocemi, snižuje krevní tlak a zlepšuj trávení. Nejzdravější je podávat ho dušené, tělo ho totiž lépe tráví.

Vybírejte kysané

Nejlepší je si zelí nakládat doma, ne každý však má takové možnosti, proto dávejte pozor při nákupu. V obchodě dávejte přednost zelí s nápisem „kysané”, sterilovanému zelí se raději vyhněte. Kysané zelí je totiž zdravější, prošlo procesem mléčného kvašení, nepotřebuje konzervační látky, ty nahradí právě zdravé bakterie kvašení. Sáček s kysaným zelím by měl obsahovat pouze zelí, sůl, kmín, případně nějaké další koření. Sterilované zelí je naložené do kyselého nálevu, takže potřebuje pro svou trvanlivost konzervanty a jiné látky, které zdraví rozhodně neprospívají.

Recept od šéfkuchaře: Dušené zelí s karamelem

Nakoupili jste kysané zelí podle našich rad? Vyzkoušejte náš recept.

Suroviny:

  • 500 g kysaného zelí
  • rostlinný olej
  • lžíce sádla
  • 2 cibule
  • krystalový cukr
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • menší hrst kmínu
  • 2 brambory
  • sůl
  • ocet na dochucení
  • Zelí nakrájejte na menší kousky a nechte okapat. Ve větším hrnci rozehřejte olej se sádlem. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na rozehřátém tuku. Poté ji zasypejte cukrem a za stálého míchání nechte zkaramelizovat.
  • Vše zalijte horkým vývarem, přidejte zelí a nové koření, bobkový list a kmín. Duste asi půl hodiny a před koncem vaření přidejte jemně nastrouhané brambory. Poté vařte asi 20 minut a dle chuti můžete osolit, přidat cukr nebo ocet.

Související články

Zdroje: www.irozhlas.cz, bydlimekvalitne.cz