Fantastické dýňové polévky

Dýňových polévek je celá řada a samozřejmě že každý recept tvrdí, že je nepřekonatelný a jedinečný. Podívejte se s námi na to, jak takovou polévku uvařit a z jakých chutí můžete vybírat.
Navíc není dýně jako dýně, a tak se můžete setkat s použitím různých druhů, ale také s různými způsoby přípravy.

Například tento německý recept je velmi oblíbený a zajímavý už jen seznamem ingrediencí. Mimo běžné ingredience budete na přípravu této verze dýňové polévky potřebovat také pomeranč, citron, chilli papričku, sójovou omáčku či kari.

Videopříspěvek pro vás připravila autorka z kanálu Felicitas Then:

Zdroj: Youtube

Není dýně jako dýně!

Něco byste měli vědět i o dýních či tykvích. Chuťově výrazné a oblíbené dýně hokaido koupíte běžně u nás a můžete si je vypěstovat. Oproti klasickému tvaru dýně jsou plošší, nemají výrazné hrbolky po stranách a jejich slupka je velmi tvrdá.

Dýni hokaido je dobré dobře umýt, rozpůlit, zbavit jadérek a i se slupkou nakrájet. Následným restováním na másle společně s další zeleninou slupka dýně změkne natolik, že se v polévce zcela provaří a na závěr půjde výborně rozmixovat. Dýni je možné také péci v troubě. Hokaido je tmavě oranžová a také polévka je podle toho chuťově bohatá i výrazná odstínem.  

Vedle toho máslové jemné a jednoduché na rozkrojení jsou tykve pižmové. Tykev pižmová už vůbec nemá tvar dýně, ale spíš hrušky a jádřinec se nachází jen v širší části plodu. Tyto druhy jsou jemné, nemusíte je vůbec restovat, aby změkly a jsou spíš žluté. Polévka z nich je vynikající, ale jemnější a významně světlejší než z hokaido.

Dýňová polévka se sýrem a pivem

Jaký jiný recept byste měli vyzkoušet než ten ve videopříspěvku? Například dýňovou polévku se sýrem a pivem. Příprava vypadá asi takto.

Omytou, vypeckovanou a na větší kousky nakrájenou dýni dejte do velkého hrnce a na másle s troškou oleje restujte, dokud není zlatavá především slupka. Pak přidejte také nakrájenou 1 cibuli a 2 mrkve, nechte dobře orestovat a na závěr přidejte i prolisované 3 stroužky česneku.

Krátce vše osmahněte a do zeleniny přilejte 400 ml vývaru podle vašich možností, 0,3 l světlého piva a 250 ml smetany na vaření. Následně nechte polévku vařit tak dlouho, dokud nejsou všechny druhy zeleniny dostatečně měkké a vhodné k rozmixování.

Ponorným mixérem do hladka rozmixujte obsah hrnce, ještě chvilku nechte probublávat a vmíchejte 250 g najemno nastrouhaného čedaru. Až se rozpustí, polévku dobře promíchejte, ochutnejte a podle chuti dosolte a opepřete.

Už víte, kterou z nich vyzkoušíte jako první?

Související články

Zdroje: fresh.iprima.cz, kucharkaprodceru.cz