Holandský řízek je oblíbené retro
Prahnete po retro hitovkách jako je holandský řízek? Kombinace mletého masa a sýra je vždycky bezva, a nejinak je to i v případě holandského řízku, nad kterým by se Holanďané asi velmi podivovali.
Jeho název patrně poukazuje na přidaný sýr, což je potravina typická pro Nizozemí. Tam a v dalších několika zemích jsou spíš známé masové kuličky se sýrem.
Jak na extrémně vymazlený holandský řízek z bůčku vám poví Těhotnej kuchař v tomto příspěvku ze stejnojmenného kanálu.
Jak se dělá ten nejlepší holandský řízek?
Co je to vlastně ten holandský řízek. V podstatě sýrem vylepšený karbanátek, který je také hezky šťavnatý díky trojobalu. Jde v podstatě o náhražku řízku, se kterou přišly hospodyně patrně už v době po druhé světové válce.
Je to jídlo oblíbené jak u dospělých, tak u dětí a z domovů se brzy dostalo i do jídelen a restaurací. Díky sýru je konzistence jemnější a i chutnější. Jak už bylo řečeno v příspěvku, tradičně se podává holandský řízek s bramborovými přílohami. Hlavně s kaší, bramborovým salátem nebo vařenými bramborami a salátem ze strouhaných okurek.
Na přípravu holandského řízku se často používá mleté vepřové či konkrétně bůček. Může ale jít i o jiné prorostlé vepřové maso. Tato masa jsou volena právě pro svoji šťavnatost. Protože jde právě o ni, doporučuje se používat ledovou vodu nebo studené mléko, které se při zapracování lépe vsákne do masa.
Stejně tak je vhodné maso předem nasolit. Někteří dokonce nechávají maso s mlékem a solí odležet přes noc, aby by se masná směs lépe spojila.
Na čem ještě záleží?
Co se týče sýra, typicky se přidává na kilo masa čtvrt kila strouhaného eidamu nebo goudy. Jak jste si ale mohli všimnout ve videoreceptu, autor doporučuje i trochu výraznější sýry, jejichž brilantní chuť dodá pokrmu také říz. Doporučuje se například i sýr s modrou plísní typu Niva a podobně. Ale pozor, pro děti může být tento sýr příliš výrazný a také slaný.
Do směsi masa a sýra patří samozřejmě sůl a pepř, ale s těmi opatrně, protože maso už bylo nasolené dopředu. Rozhodně nesmí chybět ani najemno nasekaná petrželka.
Ač se to může zdát nedůležité, zelené koření dodá každému pokrmu chuť i vůni a petrželka rozhodně k holandskému řízku patří. Experimentovat můžete i s tymiánem nebo majoránkou, lepší jsou ale zelené než sušené.
Zdroje: apetitonline.cz, toprecepty.cz