Ano, je to tak. Hranolky vládnou světu. Nejenže si je mnozí rádi dopřávají v restauracích, ale využívají i kurýrů a nechávají si je jako oblíbenou přílohu k mnoha pokrmům dovézt až domů. Pokud však patříte ke ctitelům domácích jídel, neváhejte si připravit hranolky vlastní. Prozradíme vám trik, díky kterému budou naprosto neodolatelné a obzvláště křupavé. A hlavně, budete je moci pojídat naprosto čerstvé.

Jak si je připravit? Podívejte se na toto YouTube video, kanál Appetizing.tv-Vegetables Recipes:

Zdroj: Youtube

Když hranolky, tak domácí

Jak se říká, domácí je domácí. Vždy víte, v jakém stavu surovinu používáte a co k jejímu zpracování opravdu využijete. Proto budou vaše hranolky jistě zdravější než ty kupované. Jedná se o výbornou přílohu nejen k masu, ale jistě vám přijdou vhod i jako občasné mlsání. Stačí k nim udělat zajímavý dip či pokrájet trochu čerstvé zeleniny.

Vhodný druh brambor

Základem pro přípravu dokonalých hranolek jsou kvalitní a vhodné brambory. Ne všechny typy jsou vhodné. Pro opravdu křupavé hranolky je nejlepší použít varný typ C. Jedná se o moučnější odrůdu brambor, která má vyšší obsah škrobu a ovlivňuje křupavost hranolek. Určitě nepoužívejte nikdy nové brambory, obsahují totiž velké množství vody. Ve výsledku by byly hranolky mazlavé a zcela určitě by nebyly křupavé.

Jen stejně veliké

Při krájení hranolek je důležité, aby byly jednotlivé kusy přiměřeně stejné. Díky tomu se rovnoměrně propečou a budou mít stejnou křupavost. Nejlépe se vám budou hranolky krájet z větších a středně velkých brambor, ideálně polodlouhého tvaru. Pokud chcete mít hranolky opravdu dokonalé, dodržte rozměr 5 až 7 mm.

Recept na nejlepší hranolky

Omyjte si zhruba půl kila brambor, zbavte je slupky a pokrájejte je na hranolky. Vložte je do misky se studenou vodou a přilijte do ní 50 ml octa. Obsah řádně promíchejte a nechte ocet na brambory účinkovat 5 až 10 minut. Následně brambory sceďte, nechte okapat a vložte je do další misky. Posypte bramborové hranolky 1 polévkovou lžící kukuřičného škrobu a promíchejte, aby se obalily ze všech stran.

Jde se smažit

Takto připravené hranolky stačí vložit do předem rozpáleného slunečnicového oleje na 190 °C v pánvi či ve fritéze. Nejprve je asi minutu smažte a pak je nechte na pár minut vychladnout. Díky tomuto „dvojímu“ smažení docílíte opravdu dokonale křupavých hranolek.

Tip

Nakrájené brambory můžete lehce před obalením a smažením předvařit po dobu 4 minut. Vždy je pak ale ihned zchlaďte v ledové vodě s kostkami ledu. Díky tomu okamžitě zastavíte proces vaření, který by v bramborách ještě nějakou dobu dobíhal.

Související články

Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.apetitonline.cz, www.bestrecepty.cz