Jaký je vlastně rozdíl mezi marmeládou a džemem? Možná jste si až dosud mysleli, že oba pojmy jsou v podstatě totožné, ale není tomu tak. Pokud chcete vyrobit pravou marmeládu, musí obsahovat minimálně 20% citrusových plodů. V případě, že citrusů obsahuje méně nebo nejsou v ovoci vůbec, jedná se o džem.

Bez cukru

V marmeládách by neměl chybět cukr, který funguje jako konzervant. Pokud jste se rozhodli pro výrobek bez cukru, stejně jako v našem receptu, nevadí, marmeláda jen nebude mít delší trvanlivost, takže ji spotřebujte co nejdříve. To však nebude v případě sladkých a lahodných jahod vůbec žádný problém.

Jahodová marmeláda s mátou

Suroviny:

  • 1000 g jahod
  • 1 želírovací prostředek
  • 1 BIO citron
  • hrst čerstvé máty

Postup:

  • Jahody omyjte, odstraňte stopky a nechte okapat.
  • Následně je trochu rozmačkejte, přidejte želírovací prostředek a dejte do hrnce vařit.
  • Občas zamíchejte, a jakmile se jahody rozvaří na hustou omáčku, přidejte najemno nakrájenou citronovou kůru a vymačkanou citronovou šťávu.
  • Na závěr přidejte do hrnce najemno nasekanou mátu, nechte krátce přejít varem a promíchejte.
  • Ještě horkou marmeládu naplňte do suchých a čistých sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Související články


Zdroje: NejRecept.cz, The Seaside Baker