Jahodová marmeláda s mátou bez cukru je zdravou pochoutkou.
Zdroj: Profimedia

Nejlepší jahodová marmeláda: Bez cukru a s voňavou mátou. Zdravější nenajdete

Jahodová sezóna je konečně tady. Pokud jste vyrazili na samosběr na nejbližší políčko se sladkými červenými plody, určitě přemýšlíte, jak naložíte s plnými košíky jahod. Zkuste marmeládu s mátou a citronem.

Jaký je vlastně rozdíl mezi marmeládou a džemem? Možná jste si až dosud mysleli, že oba pojmy jsou v podstatě totožné, ale není tomu tak. Pokud chcete vyrobit pravou marmeládu, musí obsahovat minimálně 20% citrusových plodů. V případě, že citrusů obsahuje méně nebo nejsou v ovoci vůbec, jedná se o džem. 

Bez cukru

V marmeládách by neměl chybět cukr, který funguje jako konzervant. Pokud jste se rozhodli pro výrobek bez cukru, stejně jako v našem receptu, nevadí, marmeláda jen nebude mít delší trvanlivost, takže ji spotřebujte co nejdříve. To však nebude v případě sladkých a lahodných jahod vůbec žádný problém.

jahody, marmeláda, sklenice Sklenice na jahodovou marmeládu musí být perfektně čisté a suché. Zdroj: Profimedia

Jahodová marmeláda s mátou

Suroviny:

  • 1000 g jahod
  • 1 želírovací prostředek
  • 1 BIO citron
  • hrst čerstvé máty

marmeláda, jahody, vaření, hrnec Jahody lehce povařte. Zdroj: Shutterstock

Postup:

  • Jahody omyjte, odstraňte stopky a nechte okapat.
  • Následně je trochu rozmačkejte, přidejte želírovací prostředek a dejte do hrnce vařit.
  • Občas zamíchejte, a jakmile se jahody rozvaří na hustou omáčku, přidejte najemno nakrájenou citronovou kůru a vymačkanou citronovou šťávu. 
  • Na závěr přidejte do hrnce najemno nasekanou mátu, nechte krátce přejít varem a promíchejte.
  • Ještě horkou marmeládu naplňte do suchých a čistých sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.


Zdroje: NejRecept.czThe Seaside Baker

Akční letáky