Jaký je vlastně rozdíl mezi marmeládou a džemem? Možná jste si až dosud mysleli, že oba pojmy jsou v podstatě totožné, ale není tomu tak. Pokud chcete vyrobit pravou marmeládu, musí obsahovat minimálně 20% citrusových plodů. V případě, že citrusů obsahuje méně nebo nejsou v ovoci vůbec, jedná se o džem.
Bez cukru
V marmeládách by neměl chybět cukr, který funguje jako konzervant. Pokud jste se rozhodli pro výrobek bez cukru, stejně jako v našem receptu, nevadí, marmeláda jen nebude mít delší trvanlivost, takže ji spotřebujte co nejdříve. To však nebude v případě sladkých a lahodných jahod vůbec žádný problém.
Jahodová marmeláda s mátou
Suroviny:
- 1000 g jahod
- 1 želírovací prostředek
- 1 BIO citron
- hrst čerstvé máty
Postup:
- Jahody omyjte, odstraňte stopky a nechte okapat.
- Následně je trochu rozmačkejte, přidejte želírovací prostředek a dejte do hrnce vařit.
- Občas zamíchejte, a jakmile se jahody rozvaří na hustou omáčku, přidejte najemno nakrájenou citronovou kůru a vymačkanou citronovou šťávu.
- Na závěr přidejte do hrnce najemno nasekanou mátu, nechte krátce přejít varem a promíchejte.
- Ještě horkou marmeládu naplňte do suchých a čistých sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Související články
Zdroje: NejRecept.cz, The Seaside Baker