V případě králičího masa jde navíc o skvělý zdroj bílkovin a zdroj prospěšného vitaminu B, kterého má většina populace dlouhodobý nedostatek. Lidé trpící dnou nebo mající vyšší obsah kyseliny močové by měli být s konzumací králičího masa obezřetní, jelikož obsahuje velký podíl purinů. Ideální je kupovat králíka chlazeného, nejlepší je samozřejmě mít králičí maso přímo od chovatele. Pokud jste si s králičím masem nikdy nevěděli rady, nebo jste v horším případě skončili s vysušeným masem bez chuti, vyzkoušejte následující klasické recepty, které se nikdy neomrzí.

Králík na česneku

Na cca 6 porcí:

  • 1 celý králík
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 1 celá palice česneku
  • 100 g špeku
  • 1–2 polévkové lžíce hrubozrnné soli

Králíka si omyjeme a osušíme. Špek nakrájíme na menší hranolky, které necháme ideálně zmrznout, aby se s nimi lépe manipulovalo. Pomocí ostrého nože prošpikujeme zadní běhy a celého potřeme máslem. Česnek vyloupeme, prolisujeme a potřeme celého králíka. Zbylý špek nakrájíme na kostičky, dáme jej dovnitř králíka a zároveň ho jím posypeme spolu s hrubozrnnou solí. Pečeme zhruba 1,5 hodiny v troubě předehřáté na 195 °C doměkka.

Králík na smetaně

Na cca 6 porcí:

  • Na smetaně s brusinkami a s knedlíkem si ho zamilují i děti.Autor: Shutterstock.com / hsunny1 celý králík
  • 100 g plátků slaniny
  • 1 středně velká cibule
  • 1 menší kořenová petržel
  • 1/3 bulvy celeru
  • 2 menší mrkve
  • 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml 12% smetany na vaření
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 celý citron
  • 4 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1 polévková lžíce cukru krystal
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • mořská sůl

Králíka omyjeme, osušíme, obložíme plátky slaniny a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou, uložíme do hrnce, přiklopíme a necháme 8 hodin přiklopené odležet v chladu. Podlijeme vínem a pečeme odkryté v hlubším pekáčku v troubě předehřáté na 175 °C zhruba půl hodiny, pak podlijeme vodou, po dalších 20 minutách znovu podlijeme vodou a pečeme doměkka. Poté vyjmeme upečené maso i zeleninu a slijeme výpek.

V rendlíku si necháme rozpustit máslo, posypeme hladkou moukou a orestujeme ji, dokud nezačne bublat. Přilijeme vlažný scezený výpek a vývar a důkladně rozmícháme. Přisypeme čerstvě nastrouhanou kůru z pečlivě omytého citronu, přilijeme šťávu z poloviny citronu, smetanu, osolíme a vaříme na střední výkon 20 minut. Pokud chceme, můžeme přidat do omáčky upečenou zeleninu, kterou na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec omáčku propasírujeme přes jemné síto a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

Králík po francouzsku s dijonskou hořčicí

Na cca 6 porcí:

  • 1 celý králík
  • 4 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 2 menší šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větší mrkve
  • 150 g žampionů
  • 500 ml suchého bílého vína
  • 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce bílého vinného octa
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvé šalvěje
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Králíka nejprve omyjeme a osušíme, poté jej naporcujeme na 6 dílů nebo porcí. Každou pečlivě osolíme, lehce opepříme a důkladně potřeme dijonskou hořčicí, uložíme do mísy do chladu a necháme aspoň 30 minut marinovat. Mezitím si svaříme všechno víno v rendlíku 5 minut, aby se odpařil alkohol, odstavíme. Porce marinovaného králičího masa zprudka orestujeme na olivovém oleji s máslem tak, aby byl povrch masa zatažený. Nakonec ke králičímu masu přidáme vinný ocet, snítky tymiánu a šalvěje.

Zvlášť si na pánvi s trochou olivového oleje orestujeme česnek nakrájený na tenké plátky, k tomu přidáme žampiony a šalotky překrojené na půl. Do hlubokého plechu nebo kastrolu uložíme králičí maso s bylinkami, orestovanou zeleninu, zalijeme svařeným vínem, vývarem a přidáme oloupané a napůl překrojené mrkve. Pečeme zhruba 1,5 hodiny v troubě předehřáté na 160 °C doměkka.