Králík na česneku je to nejjednodušší, co můžete zkusit.

Nejlepší králičí recepty: na česneku, na smetaně, s hořčicí

Nedělní oběd, s kterým není moc práce a bude chutnat? Králíka se vyplatí mít v domácích zásobách nebo ho jen přihodit v obchodu do nákupního košíku. Jeho přípravou nestrávíte celé dopoledne, a přesto si pochutnáte – králičí maso je neutrální, s minimem cholesterolu a dobře stravitelné.

V případě králičího masa jde navíc o skvělý zdroj bílkovin a zdroj prospěšného vitaminu B, kterého má většina populace dlouhodobý nedostatek. Lidé trpící dnou nebo mající vyšší obsah kyseliny močové by měli být s konzumací králičího masa obezřetní, jelikož obsahuje velký podíl purinů. Ideální je kupovat králíka chlazeného, nejlepší je samozřejmě mít králičí maso přímo od chovatele. Pokud jste si s králičím masem nikdy nevěděli rady, nebo jste v horším případě skončili s vysušeným masem bez chuti, vyzkoušejte následující klasické recepty, které se nikdy neomrzí.

Králík na česneku

Králík na česneku je to nejjednodušší, co můžete zkusit.Králík na česneku je to nejjednodušší, co můžete zkusit.Autor: Shutterstock.com / Marina Onokhina

Na cca 6 porcí:
  • 1 celý králík
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 1 celá palice česneku
  • 100 g špeku
  • 1–2 polévkové lžíce hrubozrnné soli

Králíka si omyjeme a osušíme. Špek nakrájíme na menší hranolky, které necháme ideálně zmrznout, aby se s nimi lépe manipulovalo. Pomocí ostrého nože prošpikujeme zadní běhy a celého potřeme máslem. Česnek vyloupeme, prolisujeme a potřeme celého králíka. Zbylý špek nakrájíme na kostičky, dáme jej dovnitř králíka a zároveň ho jím posypeme spolu s hrubozrnnou solí. Pečeme zhruba 1,5 hodiny v troubě předehřáté na 195 °C doměkka.

Králík na smetaně

Na cca 6 porcí:

  • Na smetaně s brusinkami a s knedlíkem si ho zamilují i děti.Na smetaně s brusinkami a s knedlíkem si ho zamilují i děti.Autor: Shutterstock.com / hsunny

    1 celý králík
  • 100 g plátků slaniny
  • 1 středně velká cibule
  • 1 menší kořenová petržel
  • 1/3 bulvy celeru
  • 2 menší mrkve
  • 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml 12% smetany na vaření
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 celý citron
  • 4 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1 polévková lžíce cukru krystal
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • mořská sůl

Králíka omyjeme, osušíme, obložíme plátky slaniny a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou, uložíme do hrnce, přiklopíme a necháme 8 hodin přiklopené odležet v chladu. Podlijeme vínem a pečeme odkryté v hlubším pekáčku v troubě předehřáté na 175 °C zhruba půl hodiny, pak podlijeme vodou, po dalších 20 minutách znovu podlijeme vodou a pečeme doměkka. Poté vyjmeme upečené maso i zeleninu a slijeme výpek.

V rendlíku si necháme rozpustit máslo, posypeme hladkou moukou a orestujeme ji, dokud nezačne bublat. Přilijeme vlažný scezený výpek a vývar a důkladně rozmícháme. Přisypeme čerstvě nastrouhanou kůru z pečlivě omytého citronu, přilijeme šťávu z poloviny citronu, smetanu, osolíme a vaříme na střední výkon 20 minut. Pokud chceme, můžeme přidat do omáčky upečenou zeleninu, kterou na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec omáčku propasírujeme přes jemné síto a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

Králík po francouzsku s dijonskou hořčicí

Hořčice a králík si velice dobře rozumí.Hořčice a králík si velice dobře rozumí.Autor: Shutterstock.com / from my point of view

Na cca 6 porcí:

  • 1 celý králík
  • 4 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 2 menší šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větší mrkve
  • 150 g žampionů
  • 500 ml suchého bílého vína
  • 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce bílého vinného octa
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvé šalvěje
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Králíka nejprve omyjeme a osušíme, poté jej naporcujeme na 6 dílů nebo porcí. Každou pečlivě osolíme, lehce opepříme a důkladně potřeme dijonskou hořčicí, uložíme do mísy do chladu a necháme aspoň 30 minut marinovat. Mezitím si svaříme všechno víno v rendlíku 5 minut, aby se odpařil alkohol, odstavíme. Porce marinovaného králičího masa zprudka orestujeme na olivovém oleji s máslem tak, aby byl povrch masa zatažený. Nakonec ke králičímu masu přidáme vinný ocet, snítky tymiánu a šalvěje.

Zvlášť si na pánvi s trochou olivového oleje orestujeme česnek nakrájený na tenké plátky, k tomu přidáme žampiony a šalotky překrojené na půl. Do hlubokého plechu nebo kastrolu uložíme králičí maso s bylinkami, orestovanou zeleninu, zalijeme svařeným vínem, vývarem a přidáme oloupané a napůl překrojené mrkve. Pečeme zhruba 1,5 hodiny v troubě předehřáté na 160 °C doměkka.

Akční letáky