Základní složky marinády

Základní klasické marinády obvykle obsahují tři složky: bylinkovo-kořeněnou, olejovou a kyselou.

  • Olej přenáší dovnitř masa chutě a vůně.
  • Bylinky a koření (čerstvé nebo sušené) jsou nositeli chutí a vůní, olej jim pomůže prostoupit do masa.
  • Kyselá část maso zjemní. Používá se víno, ovocné šťávy, ocet, citron.
  • Smícháním těchto složek vznikne marináda, do které se maso naloží před grilováním.

Na co nezapomenout při grilování masa, radí italský profesionální kuchař v tomto videu:

Zdroj: Youtube

5 rad italských profesionálních kuchařů

  1. Maso těsně před grilováním osušte a očistěte od marinády. Důvodem je, aby se na grilu, vzhledem k vlhkosti, netvořila pára, která by na mase způsobila varný efekt. Pro zlatou a křupavou kůrku je tedy třeba marinádu papírovými utěrkami z masa setřít.
  2. Negrilujte maso s bylinkami a kořením na povrchu. Rychle se na roštu spálí a maso zhořkne.
  3. Do použité marinády znovu nenakládejte další porce masa.
  4. Kdo nemá zkušenosti, měl by připravit marinádu ve stejných poměrech, např. 100 ml citronové šťávy a 100 ml oleje.
  5. Hlídejte si délku doby marinování. Budete-li zkoušet připravovat marinády v různých poměrech surovin, měli byste si zapamatovat důležitý fakt. Když bude kyselejší složka převažovat nad olejovou, maso rychleji změkne. Doba marinování bude tedy kratší. Pokud v kyselé marinádě necháte maso dlouho, jeho konzistence se zničí a bude mít nakonec houbovitý charakter.

Jak dlouho marinovat

Délka marinování masa záleží na poměrech základních složek, tedy oleje a kyselosti. Čím kyselejší, tím kratší doba a naopak. Všeobecně platí, že například u kuřecího stačí 2-4 hodiny. Při vyšších kusech masa vepřového nebo hovězího bude doba marinování delší, ale jen o pár hodin, aby se nerozpadla textura vláken.

Pamatujte si, že úkolem marinády je mírně vylepšit texturu masa a dodat mu bohatší chutě, aniž byste překryli tu jeho přirozenou. Proto délku marinování nepřežeňte.

5 receptů na marinády od profíků

Základní bylinková univerzální na všechny druhy masa: Smíchejte 8 lžic oleje, 2 lžíce citronové šťávy, pepř a bylinky podle vašich preferencí. Hodí se rozmarýn, tymián, oregano. Nemáte-li čerstvé, můžete použít sušené.

Pivní marináda na vepřové maso, můžete do ní naložit i špekáčky: 200 ml piva, 3 drcené stroužky česneku, 1 cibule na kolečka, malá chilli paprička, 1lžíce hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, lžička cukru, pepř a vaše oblíbené bylinky.

Medová s hořčicí na kuřecí křidýlka a paličky: 4 lžíce medu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, cibule na kolečka, šťáva z celého citronu, rozmarýn.

Česneková na vepřové, hovězí, kuřecí, králičí a rybí maso: 6 rozetřených stroužků česneku, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu a šťáva z půlky citronu.

BBQ marináda na žebírka, kuřecí, vepřové, do burgerů, jako dip na hranolky nebo na trhané maso: 250 ml kečupu, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce medu, 4 lžíce vinného octa, 1 lžíce worcesterové omáčky, 2 lžíce hořčice, 1 stroužek česneku, 1 cibule na kostičky, 2 lžíce cukru. Na dochucení pepř, kdo má rád ostřejší chuť, přidá chilli papričku.

A co sůl?

Možná se divíte, že v receptech na marinády není sůl. To z toho důvodu, že sůl vytáhne z masa šťávu a výrazně naruší jeho strukturu. Solte tedy maso těsně před grilováním nebo již hotové na talíři.

Při přípravě marinád použijte chuťovou fantazii a ingredience, které máte rádi. Hojně používejte bylinky, které máte v létě na dosah a jsou čerstvé.

Související články

Zdroje: www.akcniceny.cz, www.youtube.com