Zásadně používám jen nejkvalitnější, odblaněné a očištěné maso. Pak už stačí přidat na 500 g mletého masa 150 ml vody, piva nebo mléka, sůl a lžíci škrobu. Samozřejmě koření, ale pozor, kvalitní maso netřeba nijak zvlášť kořenit.

Hovězí, vepřové či drůbeží?

  • Do steakového hovězího přidávám ještě 100 ml oleje a trošku čerstvě mletého pepře.
  • Do vepřového mletý kmín a zázvor a místo vody pivo.
  • Do kuřecího mléko a strouhaný sýr, muškátový květ a mletý koriandr.
  • Do zvěřiny přimelu ještě na 500 gramů 100 gramů dobrého uzeného boku a přidám i trošku mletého divokého koření.

Nezapomeňte na bramborový nebo jiný škrob. Ten totiž v mleté směsi udrží při pečení šťávu.

Jak grilovat burger?

Při samotném pečení se snažte biftečky nebo burgery zprudka opéci z obou stran a pak zvolna dopékat, třeba zabalené v alobalu, aby z nich nevytekla šťáva. Mleté maso potřebuje přibližně o polovinu kratší tepelnou úpravu.

Grilovaný teplý salát

Jedním z pestrých, jednoduchých a zajímavých způsobů, jak posezení u grilu zahájit, je směs opečené zeleniny, hub, nakrájených klobásek a opečeného pečiva doplněná na závěr sýrem případně i výrazně ochucená.

Při přípravě ctím zpravidla sezónní zdroje. V létě se samozřejmě nabízí kombinace mladé cibule, lesních hub, bílých klobásek, paprik a kousků čerstvého česneku. Zkuste opečenou směs doplnit trochou strouhaného sýra (balkánský), nudličkami opečeného chleba a zeleným bylinkovým pestem (viz bylinkové pesto).

Podzimní bohatá úroda nabízí samozřejmě cukety, dýně hokkaido, papriky a další zeleninu a pokud vše doplníte rozpečenou paprikovou klobásou a troškou nastrouhaného parmazánu, sklidíte úspěch.

Směsi opečených surovin velmi rád doplňuji sladkokyselou emulzí (svařený ocet a cukr s troškou soli) a pestrou směsí dekorativního koření a samozřejmě i nasekanou směsí čerstvých bylinek a natí.