Pečte brambory jako profík
Proč vařit komplikovaně, když stačí udělat to správně, zajímavě, a hlavně jídlo patřičně dochutit. Jamie Oliver se navíc zasloužil i o to, aby se v britských školních jídelnách vařilo chutnější, ale hlavně zdravější jídlo. Jeho recepty jsou vždycky tip ťop, co se týče chutí a vůní. Vyzkoušejte způsob, jakým peče brambory. Je to docela snadné a výsledek je fantastický.
Podívejte se, jak připravuje pečené brambory britský proslulý šéfkuchař Jamie Oliver. Sám říká, že je to sice jídlo úplně jednoduché, nicméně vynikající a oblíbené.
Základem úspěchu je práce s bramborami
Pečení brambor není rozhodně nějak náročná disciplína a dobré upečené brambory se dá dosáhnout mnoha způsoby. Může jít o bramboru vcelku, kterou pak rozříznete a dochutíte máslem, zakysanou smetanou nebo jen solí. Brambory mohou být rozhodně také krájené a pečené na sucho nebo rovnou dochucené kořením a bylinkami. Ať už to ale děláte jakkoli, jedním obyčejným trikem si pečení nejen výrazně zkrátíte, ale také budete mít brambory stoprocentně propečené a ani u těch největších se vám nestane, že byste narazili na syrový vnitřek.
Jamie Oliver a nejen on radí předvařit! A to nejen v případě, že se rozhodnete péct brambory na jeho způsob. Předvařené brambory se hodí i na přípravu bramborových hranolek nebo amerických brambor. Jednoduše tím zajistíte, že budou brambory téměř hotové a v troubě jen získají krásnou kůrku a další chutě.
Nejlepší pečené brambory
Vařte brambory běžným způsobem, ale ne zcela doměkka. Podle velikosti bude doba vaření různá, ale zhruba jde o 15 až 20 minut. Pamatujte, že brambory mají být jen předvařené. Brambory následně poutují do vymaštěného pekáčku a předehřáté trouby na 190 °C, kde se budou dělat dalších 20 minut.
Pokud s rozhodnete mít krásnou krustu při pečení brambor, ale také chcete dostat chutě dovnitř, vyzkoušejte trik Jamieho Olivera, který ještě v půlce pečeni brambory naplocho jemně zmáčkne, čímž je nejen mírně rozplácne v bocích, ale také tím brambory přimáčkne ke dnu pekáčku a o to více bude zespod slupka vypečená. V půli pečení přidávejte také bylinky nebo koření, aby se vám nespálili a nezhořkly. Pak varaťte pekáček zpět a pokračujte v pečení dalších asi 20 až 30 minut.
Dáte si raději vypečené bramborové placičky?
Pakliže vás zajímá víc vypečená kůrčička a měkký nadýchaný střed byste klidně s radostí někomu přenechali, můžete dobře provařené brambory docela rozplácnout.
Plech vyložte pečicím papírem a každou bramboru zvlášť rozmáčkněte třeba dnem sklenice. Taková placka může být jen půl centimetru silná a brambory by měly být dál od sebe, aby se mohla placička pěkně vypéct ze všech stran.
Brambory pak zakápněte trochou oleje, hodí se i olivový. Pečte na 190 °C 15 až 20 minut. Ideálně opět okořeňte až v druhé půli pečení podle vašich představ. Hodí se nejen sůl a pepř, ale například směs sušeného česneku, cibule, rozmarýnu, tymiánu a sušené petrželky. Pak ochudcené brambory dopečte na požadovanou křupkavost.
Takové brambůrky se výborně hodí máčet do nějakého dipu nebo je můžete obložit sýrem a jíst jako jednohubky. I obyčejné brambory mohou být delikátní a fantastické pro jakoukoli příležitost!
Zdroje: apetitonline.cz, jamieoliver.com