Grilované kuřecí špízy

Potřebujeme

  • kuřecí prsa
  • sušené švestky
  • sušené meruňky
  • olej
  • citron
  • portské víno
  • sůl
  • chilli koření

Jak na to

Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na kostky ve velikosti sušeného ovoce. Olej smícháme s citronovou šťávou, chilli a portským vínem.

Meruňky, švestky a kousky masa střídavě napichujeme na špízové jehly, potřeme je marinádou a dvě hodiny necháme v chladničce odležet.

Pak špízy za občasného otáčení a potírání zbylou marinádou 15 minut pomalu ugrilujeme.

Alena Holá

Grilovaná kuřecí stehýnka s tzatziki

Na 4 porce potřebujeme

  • tymián
  • kuřecí stehna 400g
  • 2 lžíce medu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 tvaroh
  • 5 lžic oleje
  • lžíci grilovacího koření
  • 1/2 bílého jogurtu
  • 1 okurku
  • 2 lžíce majonézy
  • kopr

Jak na to

Okurku nastrouháme nahrubo. Smícháme s utřeným česnekem a najemno nasekaným koprem. Přidáme tvaroh, jogurt, majonézu a promícháme. Osolíme, opepříme a dáme do lednice.

Připravíme si směs na naložení masa. V misce smícháme olej, med, grilovací koření, utřený česnek, tymián, sůl a pepř. Směs promícháme a stehna ve směsi obalíme. Takto naložené maso necháme do druhého dne v ledničce.

Nazítří můžeme grilovat. Maso podáváme s ogrilovanými americkými brambory nebo pečivem a s vychlazenými tzatziki.

Michaela Andrlíková

Grilovaná zelenina

Osobně mám moc rád grilovanou zeleninu. Hodí se na ní cibule, rajčata, paprika, okurka, lilek , cuketa a pod. Zeleninu pak konzumujeme třeba k pivu nebo vínu nebo jako přílohu k masům. Nejlépe nám chutná grilovaná na dřevěném uhlí nebo dřevních briketách.

Zeleninku si dal dokonce i náš pes Miky a to je velký mlsoun a masožrout. Výhoda je ta, že není nutno jí nakládat do láku , nemusíme jí ani kořenit a solit.

Adolf Bernatík

Grilovaný hermelín

Alobal zakápnu lehce olivovým olejem, na něj položím celý hermelín obalený ve směsi z grilovacího koření, tymiánu, bazalky. Na něj položím 1 kolečko olomouckých tvarůžků. Vše velmi pečlivě zabalím tak, aby sýr neměl šanci vytéci.

Griluji z obou stran asi 20 minut (10 minut z jedné a 10 minut z druhé strany).

Eva Valíčková

Finta na grilované špízy

Obalím jehlu nebo špejli pečícím papírem a teprve pak napichuji suroviny. Po upečení jde celý špíz z jehly krásně stáhnout i s papírem a nezůstává na jehlách přilepen. Předcházím tak nehodám, které se stávají, když grilované maso nejde z jehly stáhnout...

Hana Albrechtová

Ražniči na grilu

Potřebujeme

  • 800 g kuřecího nebo vepřového masa dle chuti
  • 4 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • 1 lžičku vegety
  • dle chuti bílý mletý pepř a sůl
  • 200 g slaniny
  • 200 g klobásky
  • 1 malou cuketu
  • 4 brambory
  • 4 žampiony
  • 2 malé cibule
  • 4 rohlíky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce sekaných bylinek (petrželku, bazalku)
  • 8 špejlí

Jak na to

Kuřecí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na stejně velké kostky a naložíme do marinády. Tu si připravíme tak, že do misky nalijeme olivový olej, přidáme rozetřený česnek, lžičku vegety, špetku bílého mlétého pepře, sůl a vidličkou rozšleháme. Maso necháme v marinádě minimálně půl hodiny odležet.

Slaninu a klobásky pokrájíme. Cuketu omyjeme, brambory, žampiony a cibuli oloupeme a vše nakrájíme na stejně silná kolečka. Připravené maso vyjmeme z marinády a spolu s nakrájenou klobáskou a slaninou střídavě napichujeme na špejle.

Syrové špízy položíme na grilovací tác. Během grilování je aspoň jednou obrátíme a potřeme zbylou marinádou. Grilujeme přibližně 40 až 50 minut, vepřové grilujeme nejméně hodinu.

Rohlíky nakrájíme na stejně silná kolečka a v pánvi na másle je po obou stranách opečeme dozlatova. Ještě horké je obalíme v nasekaných čerstvých bylinkách a podáváme spolu s hotovými špízy.

Jiří Heinrich

Grilovaná mňamka

Na grilu opečeme cuketu nakrájenou na plátky, hermelín zabalený do alobalu pomazaný česnekem a grilovacím kořením, plátky kuřecího masa. Poté klademe grilované plátky cukety, kuřecího masa a kousek ukrojeného hermelínu na sebe do zapékací misky a dáme ještě chvíli nad oheň spojit.

Jana Lehnerová

Ryby na grilu

U nás největší úspěch sklízejí grilované ryby.

Běžnou vykuchanou makrelu koupíme za cenu okolo 70 Kč za 1 kg.
Opláchneme, nasolíme kořením na ryby smíchaným s česnekem a olivovým olejem. Upevníme do grilovací pomůcky na grilování ryb. Stačí asi 15 min grilování a vynikající zdravá pochoutka je hotová!

Jana Krčová

Letní zeleninový balíček s uzeným

Pro 1 porci potřebujeme

  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 5 lusků sladkého hrášku
  • menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g uzeného
  • 50 g eidamu
  • grilovací koření
  • čerstvou bazalku (může být i sušená, ale čerstvá krásně voní a je lepší )
  • lžíci másla

Jak na to

Alobal si vymažeme máslem, brambory, mrkev, hráškové lusky, cibuli, uzené nakrájíme na menší kostičky, česnek na plátky, posypeme grilovacím kořením a bazalkou a promícháme. Nakonec poklademe plátky tvrdého sýra (kdo to má rád pikantní, může dát místo eidamu nivu nebo hermelín).

Celé to zabalíme do takového měšce a dáme ještě jednu vrstvu alobalu a položíme na gril. Necháme to zhruba hodinu a půl na grilovacím roštu.

Podáváme nejlépe s okurkovým salátem. Je to velmi dobrá letní večeře, kterou nikdo nepohrdne. Jako pití se nejlépe hodí bílé víno.

Irena Lufinková

Guláš téměř grilovaný

Klasický guláš uvařený doma na sporáku každý zná. Ovšem guláš uvařený venku na ohni, v 8litrovém pekáči s grilovanými pěkně ostrými klobáskami a na grilu opečenými paprikami je nesrovnatelný. Jako přílohu podávám na grilu do zlatova opečené půlky předvařených brambor, osolené, okořeněné libovolným kořením a potřené máslem.

Kristina Kubíčková

Stehýnka na ohni

Potřebujeme

  • 8 ks kuřecích stehen
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 2 ks cibule
  • 125 ml kysané smetany
  • čerstvý koriandr
  • pepř mletý
  • 500 ml jogurtu bílého
  • mletý koriandr

Jak na to

Stehna dáme do mísy a zalijeme bílým jogurtem (250 ml), osolíme, opepříme. Maso promícháme, aby se obalilo v jogurtu a necháme tak 4 hodiny marinovat. Potom maso vyjmeme a setřeme z něj jogurt, lehce ho osušíme a narovnáme na grilovací misku.

Maso grilujeme asi 10 minut, potom otočíme, až je maso hnědé.

Na oleji zpěníme cibulku, česnek, přidáme mletý koriandr a mícháme asi 3 minuty. Směs poté rozmixujeme s jogurtem, přidáme čerstvý koriandr a mixujeme. Nalijeme zpátky do pánve, přidáme smetanu, dochutíme a přeléváme přes grilovaná stehna na talíři.

Podáváme jako u správné grilovačky s chlebem.

Markéta Heinrichová

Česnekové bagetky

Jsou vhodné jako přiloha nebo samostatné jídlo, chutnají i dětem. Připravíme je rychle a snadno.

Kvalitni francouzskou bagetu nakrájíme zešikma na 1,5 cm silné plátky. V misce si necháme povolit máslo, do kterého vmícháme čerstvě promačkaný česnek a trochu soli, eventuálně podravky.

Potřeme bagetky z jedné strany a necháme na grilu pěkně zapéci.

Jana Hrabalová

Omáčka čmajda

Potřebujeme

  • 2 x 500 g jemného kečupu
  • 2 x 500 g ostrého kečupu
  • 1velkou plnotučnou hořčici
  • 1 dcl oleje
  • 2 paličky česneku
  • koření na rožnění
  • koření na steaky

Jak na to

Vše se zamíchá den předem a podává se ke grilovanému masu. Nejlepší je vepřové a nebo celé prase.

Hana Musilová

Grilovaný česnek s máslem

Mojí nejoblíbenější pochoutkou při grilování je grilovaný česnek s máslem. Celou hlavičku česneku zabalím do alobalu a přidám trochu másla.

Chvíli griluji, otáčím na strany, na gril přidám plátky chleba a jak je česnek hotový, vyloupnu a jím s opečeným chlebem a zapíjím bílým vínem.

Naďa Petrová

Grilovaná zelenina, houby i maso

Polouvařený celer, mrkev a brambory nakrájím na 1/2 cm plátky, syrovou papriku na půlky, cibuli rozdělím na plátky, velké hřiby na 1/2 cm plátky, osolený lilek na 1 cm plátky (nutno před grilováním utřít).

Vše potřu marinádou z oleje, chilli, zázvoru, česneku, citronové šťávy, medu, piva a dle chuti grilovacího koření a griluji 2 až 3 minuty z každé strany, podle nutnosti i 5 min.

Možno přidat dle chuti čerstvý rozmarýn, bazalku, oregano.

K tomu griluji ryby nebo malé kousky masa v kovových mřížkách. Maso nakládám aspoň 6 hodin dopředu. Používám­ kuřecí, krůtí, svíčkovou, telecí aj.

Radka Zemčáková

Šašlik na rumu

Na 1 porci potřebujeme

  • 150 g vepřové nebo skopové kýty
  • 1 cibuli
  • 40 g slaniny
  • šťávu ze 1/4 citronu
  • 1 lžičku rumu
  • sůl a mletý pepř
  • sladkou mletou papriku
  • olej
  • 1 rajče na ozdobu

Jak na to

Maso nakrájíme na malé kousky, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme, opaprikujeme, dáme do nádoby, navrch rozložíme plátky cibule a pokapeme citronovou šťávou a rumem. Necháme asi půl hodiny odležet.

Pak maso napichujeme na jehlu spolu se slaninou nakrájenou na plátky a cibuli nakrájenou na kolečka. Šašlik potřeme olejem a opékáme ze všech stran za občasného potírání olejem asi 10 minut. Na talíři ozdobíme nakrájeným rajčetem. Podáváme s chlebem.

Jana Berková

Játra grilovaná se slaninou

Jeden z rodinných oblíbených grilovaných mlsů jsou játra se slaninou.

Na plátky nakrájená vepřová játra obalím anglickou slaninou, spojím silnějším párátkem a grilujeme. Játra nesolím, pouze grilovacím kořením mírně posypu anglickou slaninu. Jako přílohu podáváme s čerstvou nebo grilovanou zeleninu všeho druhu a pečivem.

Pavel Pokorný

Grilovaný ananas s rumovou omáčkou

Potřebujeme

  • 1 sladký ananas
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 4 lžíce rumu

na omáčku

  • 2 dl hotového studeného vanilkového pudinku
  • 6 lžic ušlehané šlehačky
  • rum podle chuti

Jak na to

Rozporcovaný ananas očistíme od slupky a tvrdých částí. Nakrájíme ho podélně na osminy, dužninu potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, rozložíme na mřížku středně rozehřátého grilu a opékáme ze všech stran celkem 10 minut.

Vanilkový pudink rozmixujeme s rumem na hladkou omáčku a vmícháme tuhou ušlehanou šlehačku.

Grilovaný banán s karamelem

Potřebujeme

  • 8 malých banánů
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g másla

na karamel

  • 150 g krystalového cukru,
  • šťávu ze 2 pomerančů

Jak na to

V kastrůlku přivedeme k varu 0,5 dl vody, přidáme cukr, necháme ho rozpustit a dále vaříme asi 5 minut, dokud nezačne karamelizovat. Když karamel trochu ztmavne, přidáme k němu asi 2 lžíce vody a uvaříme hustší karamel, do kterého na závěr vmícháme pomerančovou šťávu.

Oloupané banány potřeme rozehřátým máslem a 5 minut pečeme ze všech stran na rozpáleném grilu. Banány během grilování potíráme rozehřátým máslem.

Horké obalíme v oříškách a podáváme s pomerančovým karamelem.

Jitka Švecová

Banán ve slupce, olomoucké tvarůžky, hermelín

  • Grilujeme banán celý ve slupce na mírném ohni. Pak ho vyjídáme lžičkou přímo z otevřené slupky ještě horký a zdobíme šlehačkou. Můžeme přidat zmrzlinu.
  • Vynikající jsou také olomoucké tvarůžky v alobalu, které se roztečou a pak se mažou na chleba nebo francouzkou bagetu.
  • Také dělám hermelín, rozkrojený jen velmi jemně kořeněný, uprostřed dám plátek rajčete a čerstvou bazalku, nebo slaninu a tymián.

Lenka Nacu

Bylinková marináda

Na naší zahrádce nám roste dobromysl, tymián, šalvěj, rozmarýna. Od každého utrhnu hezkou snítku, přidám česnek, trošku worchestru, sojové omáčky, chilli omáčky, soli a oleje a rozmixuji na hustší emulzi, kterou šťáva z bylinek a česneku sama utvoří.

Do ni naložím jakékoli plátky masa (asi 12 hodin marinuji krkovici i kuřecí maso) a grilujeme. Můžeme ještě potírat.

Na grilovanou zeleninu tuto směs jen jemně kápneme. Je to úžasné. Vyzkoušejte!

Dana Hofmanová

Vepřová panenka s grilovanou zeleninou

Panenku na hodinu vložíme do marinády ze směsi koření na grilování
rozmíchané ve slunečnicovém oleji.

Maso grilujeme asi 15 minut, poté ho potřeme čerstvým rozmarýnem promnutým v hrubé soli.

Lilek a cuketu nakrájíme na plátky 1,5 cm široké, papriku očistíme a nakrájíme na čtvrtky, lehce posolíme, pokapeme olejem a grilujeme na mírnějším grilu.

Zeleninu během grilování před obracením potíráme vodou s několika kapkami citronové šťávy.

Pavel Erlebach

Kuřecí špízky s marinovaným ananasem

Kuřecí maso nakrájíme na kostky a potřeme marinádou z oleje a směsi koření na kuře, napícháme na špíz a grilujeme.

Ananas nakrájíme na půlkolečka silná 1 cm.

Do 2 dl medu přidáme šťávu ze 3 limetek, promícháme a ananas položíme do připravené marinády. Necháme 1 hodinu marinovat a poté ananas grilujeme na mírnějším grilu asi 4 minuty.

Podáváme s bílým pečivem. Plátky bílého chleba můžeme pro zvýšení chuti krátce orestovat na grilu.

Alena Erlebachová

Předpečená marinovaná žebírka

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 1,5 kg vepřových žebírek
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 balení koření na grilování

Jak na to

Marinádou z grilovacího koření, vody, kečupu a oleje přelijeme žebírka a necháme 6 hodin v chladu ležet

Pak maso předpečeme 30 minut v troubě a poté je vložíme na rošt, potíráme marinádou a grilujeme po obou stranách doměkka. Podáváme s pečivem.

Jitka Nosková

Pstruh s ovocnou náplní a bramborovými lupínky

Rybu opláchneme ve vodě s citronovou šťávou, osušíme, osolíme a zprudka opečeme na grilu.

Pak rybu položíme na alobal, posypeme čerstvou bazalkou a mátou a směsí koření na ryby, na plátky nakrájeným sezonním ovocem a tenkými lupínky brambor.

Alobal zabalíme a rybu i s náplní grilujeme 15 až 20 minut Šťávu z alobalu slijeme a přelijeme s ní náplň při servírování.

Jiří Tvaroh

Jména dvaceti oceněných účastníků Letní grilovací soutěže 2010 najdete v rubrice Soutěže.