Černému bezu se říká mezi lidmi všelijak, třeba chebz, chebzí nebo pukač. Jeho vonící květy se nazývají trošku krkolomně „kosmatice“. Letos nebudete asi jediní, kdo je bude sbírat. Tisíce lidí totiž vědí, že z téhle květeny se dá připravit báječný sirup.

Vařili ho i naši předkové, a to už v 8. století před naším letopočtem. Ve starém Římě byl dokonce považován za lék proti kašli, teplotě a zahlenění. Podával se nemocným, kteří trpěli horečkami či záněty průdušek. A vy si dnes z bezového sirupu můžete udělat skvělý, osvěžující a zdravý drink. Tak pojďte na to!

Bezinkový sirup pro labužníky

Připravte si:

  • 30 bezových květů
  • 2 kg krupicového cukru
  • 50 g kyseliny citronové
  • 3 bio citrony
  • 2 l vody


Jak na to:

  • Převařte 2 litry vody a nechte ji zchladnout.
  • Z bezových květů vytřepte drobný hmyz, nasypte je do kastrolu a přelijte vodou.
  • Přihoďte 2 citrony nakrájené na kolečka a šťávu z 1 citronu.
  • Nakonec do směsi přidejte ještě kyselinu citronovou a kastrol uložte na 24 hodin stranou.
  • Jakmile uplyne 1 den, vezměte si plátno (pokud nemáte, můžete použít bílou gázu nebo jinou hustou látku) a celý obsah zceďte.
  • Výslednou šťávu přelijte do hrnce, přijdete k ní cukr a vařte (za stálého míchání) do té doby, než se krystalky úplně rozpustí.
  • Hotový sirup slijte do lahví a zavíčkujte.

Nápoj z bezinkového sirupu vás skvěle osvěží v parných dnech!

Pozor: Sirup je určený k bleskové spotřebě, proto ho uchovávejte v lednici.

Bezový sirup bez rafinovaného cukru

Bezový sirup můžete připravit i bez rafinovaných sladidel. Výbornou náhražkou jsou třeba datlový, rýžový nebo březový cukr. Všechny tyhle varianty jsou sladké, ale na rozdíl od klasického cukru, obsahují více minerálů a výživných látek.

Někteří milovníci zdravé výživy používají jako sladidlo i ječný slad, stévii nebo melasu. Naposledy zmíněná melasa je bohatá na minerální látky, zejména na vápník, který zlepšuje stav kostí a zubů. Najdete v ní i draslík. Ten reguluje krevní tlak a snižuje tak riziko srdečních onemocnění. Zajímavý bonus, nemyslíte?

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.toprecepty.cz, www.dotekyvina.cz

Související články