Topinky jsou rychlým pokrmem, díky němuž zužitkujete starý chleba, který by jinak skončil v koši. Někomu mohou přinášet také nostalgické vzpomínky na mládí, kdy si je běžně dělal třeba na koleji nebo doma. Díky univerzální chuti topinek je můžete kombinovat s nejrůznějšími pomazánkami nebo i s vajíčky. Takto vylepšeným topinkám nikdo neodolá!
Základní příprava
Připravte si podle video receptu studentské topinky:
Topinky si můžete udělat z jakéhokoliv chleba, ale nejlepším typem je šumava. Abyste měli topinky rovnoměrně usmažené, musíte krajíc uříznout rovně. S tím vám pomůže kráječ nebo již nakrájený chléb z obchodu. Pokud ukrojíte chléb nakřivo, nemůžete počítat s dokonalým výsledkem.
V tuku musí plavat
Máte raději suché topinky bez tuku? Pak je můžete opéct v topinkovači nebo v troubě. Pokud se ale rozhodnete topinky osmažit na oleji nebo sádle, je důležité, aby v něm přímo plavaly. Jen tak zůstane chléb uvnitř měkký a zvenku se vytvoří dokonale křupavá krustička.
Studentské topinky s vejci
Jak si studenti připravují topinky? K lepší chuti použijí vejce a nastrouhaný sýr. Zkuste si je udělat také! Krajíc chleba si klasicky osmažte v dostatečném množství tuku. Mezitím vyklepněte dvě vajíčka do lívanečníku s trochou oleje, osolte a opepřete je. Hotové topinky osušte papírovou utěrkou od zbytku tuku a potřete oloupaným stroužkem česneku. Poté na něj položte dvě volská vejce a posypte nastrouhaným sýrem, který se hezky rozteče.
Druhá varianta topinek
Vyzkoušet můžete také topinky, na které už před smažením dáte vejce se sýrem. Rozšlehejte v hlubokém talíři dvě vejce, přidejte nastrouhaný sýr a zamíchejte dohromady. Krajíc chleba pak namažte vajíčkovou směsí a dejte ho namazanou stranou dolů na rozpálený tuk. Po chvilce otočte a smažte dozlatova i z druhé strany. Hotové topinky ozdobte plátkem rajčete, okurkou a cibulí. Dle chuti můžete trochu topinku potřít i hořčicí nebo kečupem.
Směs dle preferencí
Na topinky si můžete dát opravdu cokoliv, záleží jen na vás a na vašich chuťových buňkách. Milovníci hub si určitě oblíbí topinky s opečenou směsí žampionů s kmínem a solí. Skvělým tipem jsou také topinky s bazalkovým pestem, rajčaty a mozzarellou. Díky všelijakým kombinacím si tak můžete připravovat topinky denně a stále budete jíst něco jiného. Osmažené topinky se rovněž typicky podávají s tatarákem.
Zdroje: magazin.recepty.cz, apetitonline.cz, toprecepty.cz