Za uplynulý rok zdražilo nejvíce mléko, máslo, cukr, ale také margarín. Průměrný nárůst ceny za tyto základní potraviny je 12 %. „Očekávám, že potraviny jako celek budou zdražovat i nadále, do současných cen není například ještě plně promítnut aktuální růst cen energií, stejně tak jako se ještě plně neprojevily regulace v rámci budoucí Společné zemědělské politiky EU, která má být více než v současné době 'udržitelná', tedy zelenější, a tedy nákladnější," předpovídá do budoucna agrární analytik Petr Havel.

Nejlevnější cukroví

Nemusíte si utahovat opasky. Vynikající cukroví lze vyrobit i z minima ingrediencí. Jaké recepty patří mezi ty nejekonomičtější?

Smetanové cukroví

Levné, rychlé a lahodné, to je smetanové cukroví, které se doslova rozplývá na jazyku. Na jeho výrobu budete potřebovat 200 g hladké mouky, 200 g másla, 180 ml 30% smetany a vanilkový cukr. Pokud chcete cukroví obalit jako vanilkové rohlíčky, připravte si ještě cukr moučka. Všechny přísady kromě vanilkového cukru smíchejte dohromady a vytvořte kompaktní těsto. Nechejte ho 4-12 hodin odpočinou v lednici. Čím bude tužší, tím lépe se s ním bude pracovat. Poté ho rozválejte a vykrajujte libovolné tvary. Cukroví uložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte ho do trouby, jež je vyhřátá na 200–220 °C na zhruba 8–10 minut.

Nepečené kuličky

Suroviny na tyto kuličky má většina z nás doma schované ve spižírně. Potřebujete 160 g rozinek, 120 g kokosu, 40 g kakaa a kokos na obalení. Rozinky namočte do horké vody alespoň na hodinu, aby se nasákly. Poté je slijte a rozmixujte se zbývajícími ingrediencemi. Tvarujte koule, které obalte v kokosu. Skladujte v lednici.

Související články

Levné pracny

Tradiční české cukroví si můžete připravit také v nízkonákladové verzi. Přichystejte si 200 g oleje, 100 g vlašských ořechů, 280 g hladké mouky, 40 g cukru, čerstvě namleté koření (skořice, badyán, hřebíček), vanilkový cukr a kakao. Všechny suroviny smíchejte a vytvořte z nich kompaktní hmotu, kterou nechte v lednici odpočinout. Pak jí naplňte formičky, které uložte na plech. Pečte na 170 °C zhruba 15 minut. Dávka bude stačit přibližně na 50 kusů cukroví.

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky jsou nadýchané a rozhodně vás nezruinují. Žloutky můžete použít na omeletu, do pudinku nebo si z nich vyrobit majonézu. Na pusinky si nachystejte 5 bílků a 300 g krupicového cukru. Z bílků ušlehejte sníh. Přidejte do něj polovinu cukru a zašlehejte ho. Zbytek cukru do sněhu pouze „zabalte" stěrkou. Dejte si pozor, aby vám sníh neslehnul. Lžičkou vykrajujte kolečka, která uložte na pečící papír. Pusinky sušte v troubě zahřáté na 160 °C asi 20 minut.

Pusinky také můžete obarvit potravinářskými barvivy:

Zdroj: Youtube

Piškotovo-kokosové kuličky

Ztvrdly vám piškoty? Skvěle. Využijte je a vyrobte si lahodné kokosové koule. Budete potřebovat 120 g moučkového cukru, 50 g kokosu, 30 g piškotů, 40 g másla, 1 bílek a rum. Piškoty namelte v kávovém mlýnku nebo je rozdrobte paličkou na maso. Společně s cukrem, kokosem a bílkem je nasypejte do lehce rozpuštěného másla. Přidejte trochu rumu a vytvořte kuličky. Ty obalte v kokosu nebo v moučkovém cukru.

Zdroj: www.zpravy.aktualne.cz, www.mimibazar.cz, www.tn.nova.cz, www.extra.cz, www.prozeny.cz