Marie Terezie jistě patří k velkým postavám historie, a to nejen svým vlivem a počiny během panování, ale také svými rozměry. Jistě ke změně jejích tvarů přispělo neuvěřitelných šestnáct porodů, ale také šlo o nekontrolovatelnou lásku k jídlu, zvláště pak k tomu sladkému. Bez čokolády si svůj život ani neuměla představit. 

Čokoládová polévka není v některých zemích zvláštní ani dnes, jak ukazuje na youtube video od Sorted Food:

Zdroj: Youtube

Čokoláda řeší spoustu problémů

Možná byla čokoláda lékem na její problémy, snad jí dodávala energii, kterou při devatenáctiletém téměř nepřetržitém těhotenství a panovnických povinnostech, jež i v požehnaném stavu plnila, jistě velmi potřebovala.

Možná jí zkrátka jen chutnala natolik, že na její konzumaci postavila značnou část svého jídelníčku. Bohužel se to později velmi zřetelně odrazilo na její podobě, ačkoliv v mládí bychom ji za obézní nemohli ani zdaleka označit. 

Hodně vydatná večeře

Ono ale vůbec není divu, že časem rostla císařovnina hmotnost až do neúnosných mezí. O tom, že každé ráno vyžadovala ke snídani čokoládový nápoj, bychom snad mohli ještě pomlčet. Aktivita přes celý den mohla leccos napravit.

Jenomže její stravovací návyky byly poplatné tehdejší době, a tak zatímco oběd se odehrával ve víceméně skromné podobě, přicházely často opulentní večerní hostiny, kdy se na stole objevovaly doslova desítky nejrůznějších chodů. A protože Marie Terezie opravdu ráda jedla, nebála se vybírat, ochutnávat, uždibovat a jíst bez zábran. 

Čokoláda v jakékoliv podobě

Jednou z lahůdek, které doslova milovala, byla – jak jsme již zmínili – čokoláda, a to na všechny možné i zdánlivě nemožné způsoby. Ujídala ji jako bonbony, tekutou v poháru, ale také z hlubokého talíře ve formě polévky.

Že jste o čokoládové polévce ještě nikdy neslyšeli? Můžete zůstat v klidu, rozhodně nejste sami. O tom, jestli si doma zkusíte připravit pohoštění jako císařovna, se rozhodnete sami, ale pokud byste na takovou sladkou polévku dostali chuť, pak si pamatujte, že její příprava není zase tak těžká, jak bychom si mohli představovat. 

Sladká čokoládová polévka

Na čokoládovou polévku budete potřebovat samozřejmě čokoládu, kterou je třeba nechat rozpustit. Jakmile bude tekutá, přidáte do ní podle receptu starých kuchařů oslazené mléko a máslovou jíšku se skořicí.

Kdyby to bylo stále ještě málo mastné, může do horké polévky přijít navíc samostatný kousíček másla na talíř. Ještě se někdo diví, že po takovém jídle Marie Terezie přibírala? 

Milovala kuřata i ryby – zkrátka cokoliv

Nepředstavujme si ale, že se panovnice živila jen čokoládou. Její chutě byly různorodé, a tak zkonzumovala téměř cokoliv, co jí sloužící přinesli.

Obzvláštní radost jí kuchaři udělali grilovanými rybami, pečenými kuřaty připravenými na způsob divočiny, ale i hrachovkou a dokonce brambory, které byly v té době velkou novinkou a panovnice sama se stala jejich vášnivou propagátorkou. 

Bez zákusku by to nešlo

A na konec každého hodování musela přijít sladká tečka v podobě zákusku. Nejvíce prý císařovně chutnal ořechovo–skořicový dort. Inu, byla to panovnice a mohla si to dovolit. Její lékař byl sice jiného názoru, ale jak se zdá, neměl se svými argumenty velký úspěch.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz, mujlife.cz