Vlastní ovoce si nemůže vypěstovat každý, při tom marmelády miluje většina a ty domácí se absolutně nedají s kupovanými srovnat. Chtěli byste si také připravit pár skleniček marmelád do zásoby, ale ovoce musíte kupovat, nebo jej máte jen hrstku? Nevadí! Ukážeme vám, jak si připravit pochutinu z různého ovoce, za pár minut a naprosto jednoduše.
Malinová lahoda
Malé lesní plody akorát dozrávají a není potíž si je v přírodě nasbírat. Nemusíte jich sebrat 10 kilogramů, abyste si vyrobili lahodnou marmeládu. Naopak stačí i mnohem menší množství. Jak na lahůdku z lesního ovoce, se podívejte na videu:
Volně v přírodě můžete ještě teď nasbírat borůvky, lesní jahody, nebo si počkejte na ostružiny, které dozrávají až na samotném konci léta.
Pánvička jako pomocník
Nejrychlejší příprava i malého množství marmelády spočívá v jednoduchém triku. Použijte pánev s nepřilnavým povrchem. Vtip je v tom, že pánev má velký povrch, na kterém se přebytečná tekutina z ovoce odpaří rychleji a nemusíte marmeládu zdlouhavě vařit v hrnci.
Postup snadný jako facka
Ovoce volte podle své chuti a možností. Mělo by být ve výborné kondici. Nepotlučené a nenahnilé. Ovoce očistěte, omyjte a pokrájejte na menší kousky, pokud je to potřeba. Můžete je i částečně rozmixovat. Ovoce smíchejte s cukrem a poté je vložte na pánev. Stačit budou zhruba dvě vrchovaté naběračky. Za stálého míchání vařte a nechte tekutinu z ovoce odpařit. Přidat můžete i želírovací přípravek, ale nutný není.
Šup do sklenic
Jakmile je ovoce dostatečně husté, zkuste, zda dobře želíruje. Stačí pár kapek marmelády na studený talířek. Po vychladnutí by se neměla marmeláda roztékat. Pokud je hotovo, připravte si malé, perfektně čisté sklenice a marmeládu do nich nalijte. Zavíčkujte a ještě 20 minut sterilujte, jak jste zvyklí.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, www.toprecepty.cz, www.toprecepty.cz