Zdroje: toprecepty.cz, prozeny.cz, idnes.cz

Pečené cukroví si žádá svůj čas. Drtivou většinu jeho druhů je nutné připravovat s dostatečným předstihem, neboť jsou kousky po upečení tvrdé a potřebují minimálně několik dnů v chladu, aby krásně změkly. Na jeho přípravu tak už i minulý týden bylo pozdě. Stále ale není všem dnům konec a i na poslední chvíli je možné vykouzlit úžasné cukroví, na kterém si celá rodina skvěle pochutná. Den před Štědrým dnem se doma mnozí pouští do nepečeného cukroví. To je hotové během chvilky a žádá si jen pár hodin na odležení v chladničce. Na přípravu jednoho druhu ovšem stačí i několik málo vteřin!

Nejrychlejší vánoční cukroví

Budete potřebovat:

4 sójové řezy

1 balíček tmavé čokoládové polevy

1 balíček jogurtové polevy

zhruba hrst loupaných mandlí

Postup:

Sójové řezy si nakrájíme na zhruba půlcentimetrová kolečka. Na každé kolečko dáma kapku rozehřáté čokoládové polevy, na kterou posadíme jednu mandli. Kolečka pak ledabyle polijeme instantní jogurtovou polevou a necháme cukroví chvilku zaschnout, případně vložíme na několik málo minut do chladničky. A je hotovo! Cukroví je natolik jednoduché, že do jeho přípravy můžete zapojit i děti, které si tak zkrátí nekonečné čekání na Ježíška.

Nepečené arašídové košíčky

Na arašídové košíčky sice budete potřebovat o několik minut více než na cukroví ze sójových řezů, výsledek ale rozhodně stojí za to. Tato sladkost velmi připomíná známou americkou cukrovinku, kterou milují malí i velcí.

Budete potřebovat:

100 gramů hořké čokolády

50 gramů arašídového másla

papírové košíčky

Postup:

Čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a pro větší lesk do ní můžeme přidat také kapku rostlinného tuku nebo oleje, například i kokosového, pokud ho máte doma. Na dno papírových košíčků dejte malou lžičku rozehřáté čokolády a vložte je asi na 10 minut do mrazáku. Poté je vyndejte, do každého košíčku dejte lžičku arašídového másla a to zalijte rozpuštěnou čokoládou. Vložte košíčky do chladničky alespoň na půl hodiny a můžete servírovat.

Griliášové hrudky

Pokud jste se do pečení cukroví během prosince přece jen pustili, při přípravě griliášových hrudek můžete zužitkovat všechno, co po pečení zbylo. A to navíc během chvilky.

Budete potřebovat:

150 gramů loupaných mandlí

150 gramů vlašských ořechů

120 gramů krupicového cukru

40 gramů másla

1 lžíci medu

200 gramů čokoládové polevy

olej

Postup:

V mixéru si nahrubo nasekáme mandle společně s vlašskými ořechy. Vezmeme si větší kus alobalu, rozprostřeme jej na stůl a potřeme ho olejem. Poté si vezmeme menší kastrol se silným dnem a necháme v něm pozvolna rozpustit cukr. Ve chvíli, kdy začne lehce tmavnout, tedy karamelizovat, do něj přidáme máslo a med a vymícháme dohladka. Vypneme sporák a do ještě horkého karamelu vmícháme nasekané mandle s ořechy. Ze vzniklé hmoty s pomocí lžíce (dejte pozor, karamel s ořechy je horký) tvoříme malé hrudky a klademe je na olejem pomazaný alobal. Když vychladnou, namáčíme hrudky do rozehřáté čokolády. Servírujeme jen tak společně s dalším cukrovím, ale můžeme pro efekt hrudky ještě posadit do papírových košíčků.