Proč používat paličku na maso při přípravě okurkového salátu? Odpověď je jednoduchá. Narušením struktury okurky touto trochu zvláštní metodou ze zeleniny získáte o poznání víc chuti a salát bude nezapomenutelným zážitkem.
Osvědčená klasika
V našich končinách jsme zvyklí hlavně na skvělý a jednoduchý salát našich babiček a maminek. Je stálicí letních dní, a pokud toužíme po obměně, bývá inspirací hlavně řecké tzatziky. Potřebujete si recepty osvěžit a porovnat postup se šéfkuchařem?
Podívejte se, jak okurkový salát připravuje Roman Paulus:
Co kdybyste ale struhadlo vyměnili za paličku na maso a igelitový sáček? Zní to trochu divoce, ale garantujeme vám, že jste tak dobrý okurkový salát ještě nejedli.
Igelitový sáček a palička na maso
Postup takovéto úpravy okurek má domovinu v daleké Číně. Tam se tato zelenina spíše než krájí drtí, aby se z ní odstranila šťáva. Zkuste to také. Vložte do pevnějšího igelitového sáčku dvě salátové okurky rozkrájené na špalky a pomocí paličky na maso ji rozklepejte.
Tajemství chuti je v zálivce
Takto připravená okurka pustí maximum své chuti. Ovšem lahodnou chuť salátu doladí i skvělá zálivka, kterou připravíte skutečně jednoduše. S osvěžujícími tóny okurky si skvěle rozumí sezamový olej. Je poměrně výrazný a pro někoho může být až nezvyklý.
Začněte raději s menším množstvím. Lžička bude stačit. Smíchejte ji s jednou až dvěma lžícemi rýžového octa a do zálivky přidejte ještě půl stroužku česneku, který předem nastrouhejte. Pokud se vám zdá zálivka příliš kyselá, dochuťte ji trochou cukru. Osolte a opepřete.
Vodu z okurek slijte, ale nevylévejte ji. Je plná vitaminů a v teplém počasí skvěle osvěží. Můžete ji použít klidně jako základ pro výrobu domácí okurkové limonády. Samotnou okurku pak smíchejte se zálivkou a nechte alespoň dvě hodiny v chladničce vychladit. Chutě se krásně propojí.
Přidejte i chilli a bylinky
Salát si můžete připravit pikantnější přidáním chilli vloček. K sezamovému oleji a rýžovému octu bude krásně ladit i koriandr nebo jiná osvěžující bylinka.
Poslechněte si novou epizodu našeho podcastu iReceptář do ucha. Hostem byla tentokrát Monika Kořínková z Monamy, kde vaří vynikající marmelády, ale taky pečou úžasné zákusky:
Související články
Zdroje: recipetineats.com, www.mojegotowanie.pl