Rychle, snadno, zdravě, tak by se dala popsat příprava koláče ze samých zdravých a lahodných surovin. Možná si říkáte, že co je zdravé, nemůže být dobré, ale to rozhodně neplatí o tomto zákusku. Až ho jednou okusíte, už nebudete mlsat nic jiného.

Cukr je prázdným zdrojem energie, proto není na škodu se mu pokud možno vyhnout. Sacharidy však k životu potřebujeme, dostáváme je už v mateřském mléce. Při konzumaci cukru také stoupá glykemie a ukládá se tuk do tukové tkáně a my nejen, že tloustneme, ale můžeme dostat i cukrovku.

Snažte se cukr co nejvíce omezit

Příjem sacharidů by měl být dle výživových doporučení maximálně deset procent z denního příjmu energie. Zredukujte tedy slazení jídel i nápojů. Omezte třtinový i řepný cukr, ale také med. Ten sice obsahuje zdravé látky, ale množství cukru je v něm vysoké.

Med je zdravý, proto by byla škoda ho z jídelníčku právě v tomto období zcela vyloučit. Obsahuje totiž živiny jako bílkoviny, vlákninu, cukr, ale i enzymy a aminokyseliny. Především pak vitamín C a vitamíny A,B, E, H, K.

Bílá mouka je z výživového hlediska k ničemu

Bílá mouka není z hlediska výživy pro náš organismus příliš přínosná. Sice pečivo z bílé mouky vydrží déle než celozrnné, ale to je snad jediná výhoda. Pokud se chcete zasytit na delší dobu, zapomeňte na pečivo z bílé mouky.

Jak si připravit lahodný koláč bez mouky a cukru, až vás chytne mlsná?

Zdravý koláč bez mouky a cukru

Suroviny:

100 g jemných ovesných vloček

100 g mletých vlašských ořechů

100 g kvalitního medu

200 g strouhaného kokosu

200 g rozpuštěné máslo

3 ks rozmačkané banány

2 ks vejce

1 ks nahrubo nastrouhané jablko

špetku skořice a soli

nasekané vlašské ořechy na ozdobu

Postup:

Všechny ingredience důkladně promícháme.Vylijeme do vymazané a vločkami vysypané dortové nebo jiné formy o průměru 24 cm. Posypeme hrubě nasekanými ořechy. Pečeme 50 minut při 170 °C.

Zdroj: www.nejrecept.cz, www.idnes.cz, www.mojezdravi.cz