Rychle, snadno, zdravě, tak by se dala popsat příprava koláče ze samých zdravých a lahodných surovin. Možná si říkáte, že co je zdravé, nemůže být dobré, ale to rozhodně neplatí o tomto zákusku. Až ho jednou okusíte, už nebudete mlsat nic jiného.
Cukr je prázdným zdrojem energie, proto není na škodu se mu pokud možno vyhnout. Sacharidy však k životu potřebujeme, dostáváme je už v mateřském mléce. Při konzumaci cukru také stoupá glykemie a ukládá se tuk do tukové tkáně a my nejen, že tloustneme, ale můžeme dostat i cukrovku.
Snažte se cukr co nejvíce omezit
Příjem sacharidů by měl být dle výživových doporučení maximálně deset procent z denního příjmu energie. Zredukujte tedy slazení jídel i nápojů. Omezte třtinový i řepný cukr, ale také med. Ten sice obsahuje zdravé látky, ale množství cukru je v něm vysoké.
Med je zdravý, proto by byla škoda ho z jídelníčku právě v tomto období zcela vyloučit. Obsahuje totiž živiny jako bílkoviny, vlákninu, cukr, ale i enzymy a aminokyseliny. Především pak vitamín C a vitamíny A,B, E, H, K.
Bílá mouka je z výživového hlediska k ničemu
Bílá mouka není z hlediska výživy pro náš organismus příliš přínosná. Sice pečivo z bílé mouky vydrží déle než celozrnné, ale to je snad jediná výhoda. Pokud se chcete zasytit na delší dobu, zapomeňte na pečivo z bílé mouky.
Jak si připravit lahodný koláč bez mouky a cukru, až vás chytne mlsná?
Zdravý koláč bez mouky a cukru
Suroviny:
100 g jemných ovesných vloček
100 g mletých vlašských ořechů
100 g kvalitního medu
200 g strouhaného kokosu
200 g rozpuštěné máslo
3 ks rozmačkané banány
2 ks vejce
1 ks nahrubo nastrouhané jablko
špetku skořice a soli
nasekané vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
Všechny ingredience důkladně promícháme.Vylijeme do vymazané a vločkami vysypané dortové nebo jiné formy o průměru 24 cm. Posypeme hrubě nasekanými ořechy. Pečeme 50 minut při 170 °C.