Slavné dezerty

Kdo by neměl rád sladkou tečku na konci oběda. Ať už jíte kdekoliv, malý dezertík vždycky zvedne náladu. Tyto sladké pokrmy se začaly připravovat již v dobách Mezopotámie, kdy se jednalo o spojení medu se sušeným ovocem. Později se začala pěstovat cukrová třtina, která nastartovala výrobu sladkých pokrmů ve velkém. V dnešní době tak mají moučníky různé podoby od dortů, přes sušenky, zmrzliny, koláče až po pudinky a krémy.

Hlavní ingredience moučníků

Aby byl moučník sladký, přidává se určitý druh sladidla, mezi které patří cukrová třtina, palmový cukr, med nebo sirupy, jako je melasa či javorový sirup. Dalšími běžnými ingrediencemi jsou mouka nebo škrob, vajíčka a mléčné výrobky. Na závěr se dle druhu moučníku používá také čokoláda, oříšky, ovoce a další typické suroviny, pro daný dezert v zemi.

Pečené či nepečené

U nás se setkáváme spíše s pečenými moučníky, avšak dají se připravit i nepečené. Jedním z takových je třeba zmrzlina, která se typicky uchovává v mrazáku. Koláče, jež velmi často pečou Češi, se však dají připravit dokonce i na pánvi. Každý typ moučníku má proto svojí charakteristikou chuť podle toho, jak se tepelně upravuje, jestli vůbec.

Typické suroviny dané země

V moučnících se velmi často promítají typické ingredience, kterých je v zemi dostatek. Thajsko kombinuje do svých dezertů rýži, Itálie sýry, Amerika čokoládu a Češi zase jablka. Vyzkoušejte si své znalosti v našem kvízu o nejznámějších moučnících světa! Budete překvapeni z výsledku.

Související články

Zdroje: idnes.cz, srovname.cz, ochutnejtesvet.cz