Zdroje: recepty.cz, carujeme.cz, vareni.cz

Nepečené dezerty jsou stále více a více populární. Jejich příprava je ve většině případů nesmírně snadná a není ani nijak výrazně časově náročná. A navíc, díky tomu, že se nepečené moučníky uchovávají v chladničce, mají nádech svěžesti a lehkosti. O dortech, které namísto trouby putují do lednice, padlo již mnoho slov. V kuchařkách i na internetu existuje takřka nepřeberné množství receptů, jak je připravit, zato například o nepečených roládách toho zatím moc řečeno nebylo. A právě dvoubarevná roláda s kokosem a rumem patří mezi ty vůbec nejlepší. Navíc se dá připravit naprosto kdykoliv a vyjímat se bude dokonce i na tácu s vánočním cukrovím.

Nepečené dezerty

Chlazené dezerty, které neprocházejí tepelnou úpravou, si získaly své čestné místo v mnoha domácnostech po celém světě. A není se vlastně čemu divit. Jejich přípravu zvládne úplně každý, nestojí moc práce a skvěle chutnají. Mezi ty vůbec nejpopulárnější patří například tiramisu, ovocný dort se zakysanou smetanou a piškoty anebo jednoduchá a chutná čokoládová pěna. Když ale přijde řeč na roládu, většinu by napadlo, že ji bez trouby nelze připravit. Opak je ale pravdou.

Jen lze s několika málo komponenty vykouzlit úžasný dezert, který je krásný na pohled a také skvěle chutná. Jeho příprava se přitom bude velmi líbit dětem, a tak je můžete zabavit během dlouhého nedělního odpoledne. Zvláště pak část, v níž se roláda roluje, bude vaše ratolesti jistě zajímat a bavit!

Jak rolovat roládu

Vzhledem k tomu, že zmíněná roláda neprochází pečením, nepředstavuje její rolování žádné větší obtíže. U klasické piškotové rolády se čas od času stává, že piškot přilne k pečícímu papíru či během rolování popraská, toto riziko je ovšem v případě nepečené rolády zcela minimální. A zatímco piškot je třeba srolovat ještě zatepla, nepečená roláda se motá až poté, co kompletně vychladne.

Rychlá nepečená kakaová roláda s kokosem a rumem

Nepečená kakaová roláda se skládá ze svou částí – tmavé a bílé. Tmavou tvoří hlavně sušenky a lískové ořechy, tu světlou pak kokos a máslo. Po srolování a rozkrojení tyto dvě barvy tvoří krásný kontrast a dezert díky tomu vypadá úžasně.

Budete potřebovat:

Na tmavou část

250 gramů máslových sušenek

100 gramů lískových ořechů

100 gramů moučkového cukru

1 lžíci rumu

1 lžící kakaa

14 lžic uvařené kávy

100 gramů kvalitní čokolády

Na světlou část

200 gramů změklého másla

200 gramů moučkového cukru

50 gramů strouhaného kokosu

3 lžíce rumu

Postup:

Sušenky a lískové oříšky společně rozemeleme na jemný prášek. Následně k nim vmícháme moučkový cukr, rum a kakao. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu a přidáme ji k sušenkám a ořechům. Poté do směsi postupně přilijeme i uvařenou kávu a vše propracujeme v pevnou hmotu. Obalíme ji potravinářskou fólií a vložíme do chladničky.

Vrhneme se na přípravu světlé části. Stačí jen utřít cukr s máslem do pěny a následně přidat rum a kokos. Rovněž vložíme do chladničky.

Tmavou hmotu vyndáme zhruba po třiceti minutách z chladničky a mezi dvěma kusy potravinářské fólie či papíru na pečení ji rozválíme na tenký plát. Stejně si pak rozválíme i bílou část a položíme ji na tmavý plát. A pak můžeme roládu srolovat. Na závěr ji ještě obalíme v kokosu a dáme do chladničky pořádně ztuhnout.