Zdroje: toprecepty.cz, prozeny.cz, nejrecept.cz

Stále více lidí dává přednost nepečeným dezertům a vlastně se ani není čemu divit. Jsou výborné, působí lehce, jejich příprava je snadná a zároveň nesmírně rychle hotová. A leckdy na své hosty a blízké uděláte větší dojem právě s nepečeným a lahodným dortem, než s tím, který je nutné péct, dát si s ním více práce, a navíc riskovat, že se ve finále nepovede úplně podle vašich představ.

Nepečené buchty a koláče pochopitelně nejsou žádnou novinkou. Na internetu je dostupná široká škála receptů, ze kterých si bezesporu vybere každý. Pokud ale hledáte nepečený dezert, který je tak snadný, že jej zvládne i malé dítě, a zároveň tak chutný, že se k němu budete často vracet, připravte si nepečenou buchtu s piškoty a ovocem.

Nepečená piškotová buchta

Budete potřebovat:

4 kelímky zakysané smetany

4 sáčky vanilkového cukru

2 ovocné kompoty (mohou být mandarinky, broskve, jahody…)

1 velký balíček (240 gramů) kulatých piškotů

Postup:

Nejprve si v míse smícháme všechnu zakysanou smetanu se 4 balíčky vanilkového cukru. Dobře rozmícháme a připravíme si dortovou formu. Na její dno vyskládáme piškoty, na ně nalijeme asi půlku smetany s cukrem. Na vrstvu smetany přijde ovoce a na něj opět piškoty. Postup opakujeme, dokud se nezbavíme veškeré zakysané smetany. Na vršek dortu opět naskládáme piškoty. Formu přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme dort minimálně na 12 hodin do chladničky, aby ztuhnul. A je hotovo!

TIP: Za každou cenu není nutné pracovat jen s kompotovaným ovocem. Dort chutná skvěle i s čerstvými jahodami, borůvkami nebo mangem.

Nepečený dort ze sušenek

Budete potřebovat:

1 velké balení piškotů (240 gramů)

4 lžičky kakaa

4 lžičky mleté skořice

1 balení kakaových sušenek

2 sáčky vanilkového cukru

250 g zakysané smetany

400 ml 33% smetany ke šlehání

Postup:

V první řadě si vyšleháme smetanu ke šlehání, vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr a vytvoříme krém. Na dno dortové formy vyskládáme část piškotů, ty potřeme asi třetinou připraveného krému a na něj položíme část kakaových sušenek. Na sušenky dejte piškoty a celý postup opakujte, dokud všechny ingredience nespotřebujete. Poslední vrstvu by měl tvořit jen krém, který nakonec posypejte kakaem a skořicí. Nechte dort přes noc uležet v chladničce a druhý den si jej dopřejte k snídani nebo odpoledne ke kávě.

Slaďoučký nepečený jablečný dort

Budete potřebovat:

1 kg jablek

8 lžic cukru krystal

5 hřebíčků

2 lžíce citronové šťávy

1 lžičku rumu

600 ml vody

velké balení piškotů (240 gramů)

2 balení vanilkového pudinkového prášku

Postup:

Na struhadle si najemno nastrouháme oloupaná a jádřinců zbavená jablka a dáme je do velkého hrnce. Přidáme k nim cukr, šťávu z citronu, lžičku rumu, hřebíčky a zalijeme je asi 200 ml vody. Jablečnou směs přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a necháme jablka zhruba 10 minut dusit.

Mezitím si ve zbývajících 400 ml vody rozmícháme pudinkové prášky. Z hrnce vylovíme hřebíčky a vodu s pudinkovými prášky vlijeme k horké jablečné směsi. Všechno společně vaříme za stálého míchání asi pět až deset minut. Zkrátka do doby, než jablka krásně zhoustnout.

Poté si dno dortové formy vyložíme piškoty. Na ně nalijeme asi jednu třetinu jablečné směsi. Na tu opět pokládáme piškoty a opět je zalijeme jablky. Poslední vrstvu dortu by měla tvořit jablečná směs. Necháme dost zchladnout a poté jej vložíme do lednice, aby zatuhnul. Ideálně mu v chladu dopřejte alespoň 12 hodin. Na talíři můžete kousky dortu dozdobit lžicí zakysané smetany.