Klíčovou surovinou pro přípravu vosích hnízd nebo včelích úlů je pravé máslo, které bude dostatečně změklé, aby se s ním dalo dobře pracovat. Pomocníkem číslo jedna je pak funkční formička, k mání jsou jednolité na vyklepávání, ale doporučujeme pro urychlení práce rozevírací. Otvor uvnitř hnízda můžete vytlačit přiloženým tvořítkem, ale dobře zafunguje i konec madla vařečky nebo malíček. Práci si zrychlíte, pokud nejprve vytvoříte hnízda a následně budete plnit. Ideální pomůckou je cukrářský zdobicí sáček, ale svou práci udělá také silnější sáček, kterému ustřihnete jeden roh. Cukroví naplníte ale s klidem za pomoci obyčejného jídelního nože. Hnízda připravte a nechte odležet aspoň do druhého dne.
Tradiční vosí hnízda
Na těsto:
- 125 g dětských piškotů
- 180 g cukru moučka
- 75 g změklého másla
- 3 polévkové lžíce rumu
- 3 polévkové lžíce plnotučného mléka
- 1,5 polévkové lžíce holandského kakaa
- moučkový cukr na obalování
- dětské piškoty na podložení
Na náplň:
- 80 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 žloutek z vejce velikosti M
Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, kakaem, změklým máslem, rumem a mlékem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Při plnění si vyšleháme změklé máslo s cukrem, rumem a žloutkem. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, sklepneme přebytečný a vtlačíme dovnitř malý kousek těsta. Dovnitř uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.
TIP: Kdo si chce na Vánoce opravdu dopřát, vymění náplň za vaječný, ideálně po domácku připravený, koňak.
Ořechová vosí hnízda
Na těsto:
- 150 g dětských piškotů
- 110 g cukru moučka
- 100 g změklého másla
- 110 g najemno namletých vlašských ořechů
- 3 polévkové lžíce rumu
- moučkový cukr na obalování
- dětské piškoty na podložení
Na náplň:
- 80 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 žloutek z vejce velikosti M
Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, ořechy, změklým máslem a rumem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Při plnění si vyšleháme změklé máslo s cukrem, rumem a žloutkem. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, sklepneme přebytečný a vtlačíme dovnitř malý kousek těsta. Dovnitř uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.
Vosí hnízda bez vajec
Na těsto:
- 130 g dětských piškotů
- 180 g cukru moučka
- 75 g změklého másla
- 3 polévkové lžíce rumu
- 3 polévkové lžíce plnotučného mléka
- 1,5 polévkové lžíce holandského kakaa
- moučkový cukr na obalování
- dětské piškoty na podložení
Na náplň:
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce rumu
- 1/2 balení vanilkového pudinku
Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, kakaem, změklým máslem, rumem a mlékem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Mezitím si uvaříme pudink dle návodu a necháme zcela vychladnout. Studený pudink vyšleháme s rumem a máslem do krému. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, sklepneme přebytečný a vtlačíme dovnitř malý kousek těsta. Dovnitř uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.
TIP: Kdo by byl na vejce alergický i v piškotách, může místo nich využít linecká kolečka.
Kokosová vosí hnízda
Na těsto:
- 200 g strouhaného kokosu
- 70 g dětských piškotů
- 100 g cukru moučka
- 75 g změklého másla
- 3 polévkové lžíce rumu
- 3 polévkové lžíce plnotučného mléka
- 1 bílek z vejce velikosti M
- strouhaný kokos na obalování
- dětské piškoty na podložení
Na náplň:
- 80 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 žloutek z vejce velikosti M
Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, strouhaným kokosem, změklým máslem, bílkem, rumem a mlékem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Při plnění si vyšleháme změklé máslo s cukrem, rumem a žloutkem. Z těsta si vyválíme kuličky, obalíme ve strouhaném kokosu a dáme do formičky vysypané kokosem. Vtlačíme dovnitř a uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.