Klíčovou surovinou pro přípravu vosích hnízd nebo včelích úlů je pravé máslo, které bude dostatečně změklé, aby se s ním dalo dobře pracovat. Pomocníkem číslo jedna je pak funkční formička, k mání jsou jednolité na vyklepávání, ale doporučujeme pro urychlení práce rozevírací. Otvor uvnitř hnízda můžete vytlačit přiloženým tvořítkem, ale dobře zafunguje i konec madla vařečky nebo malíček. Práci si zrychlíte, pokud nejprve vytvoříte hnízda a následně budete plnit. Ideální pomůckou je cukrářský zdobicí sáček, ale svou práci udělá také silnější sáček, kterému ustřihnete jeden roh. Cukroví naplníte ale s klidem za pomoci obyčejného jídelního nože. Hnízda připravte a nechte odležet aspoň do druhého dne.

Tradiční vosí hnízda

Na těsto:

  • 125 g dětských piškotů
  • 180 g cukru moučka
  • 75 g změklého másla
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 3 polévkové lžíce plnotučného mléka
  • 1,5 polévkové lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr na obalování
  • dětské piškoty na podložení

Na náplň:

  • 80 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 žloutek z vejce velikosti M

Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, kakaem, změklým máslem, rumem a mlékem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Při plnění si vyšleháme změklé máslo s cukrem, rumem a žloutkem. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, sklepneme přebytečný a vtlačíme dovnitř malý kousek těsta. Dovnitř uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.

TIP: Kdo si chce na Vánoce opravdu dopřát, vymění náplň za vaječný, ideálně po domácku připravený, koňak.

Ořechová vosí hnízda

Na těsto:

  • 150 g dětských piškotů
  • 110 g cukru moučka
  • 100 g změklého másla
  • 110 g najemno namletých vlašských ořechů
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • moučkový cukr na obalování
  • dětské piškoty na podložení

Na náplň:

  • 80 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 žloutek z vejce velikosti M

Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, ořechy, změklým máslem a rumem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Při plnění si vyšleháme změklé máslo s cukrem, rumem a žloutkem. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, sklepneme přebytečný a vtlačíme dovnitř malý kousek těsta. Dovnitř uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.

Vosí hnízda bez vajec

Na těsto:

  • 130 g dětských piškotů
  • 180 g cukru moučka
  • 75 g změklého másla
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 3 polévkové lžíce plnotučného mléka
  • 1,5 polévkové lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr na obalování
  • dětské piškoty na podložení

Na náplň:

  • 125 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1/2 balení vanilkového pudinku

Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, kakaem, změklým máslem, rumem a mlékem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Mezitím si uvaříme pudink dle návodu a necháme zcela vychladnout. Studený pudink vyšleháme s rumem a máslem do krému. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, sklepneme přebytečný a vtlačíme dovnitř malý kousek těsta. Dovnitř uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.

TIP: Kdo by byl na vejce alergický i v piškotách, může místo nich využít linecká kolečka.

Kokosová vosí hnízda

Na těsto:

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 70 g dětských piškotů
  • 100 g cukru moučka
  • 75 g změklého másla
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 3 polévkové lžíce plnotučného mléka
  • 1 bílek z vejce velikosti M
  • strouhaný kokos na obalování
  • dětské piškoty na podložení

Na náplň:

  • 80 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 žloutek z vejce velikosti M

Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, strouhaným kokosem, změklým máslem, bílkem, rumem a mlékem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Při plnění si vyšleháme změklé máslo s cukrem, rumem a žloutkem. Z těsta si vyválíme kuličky, obalíme ve strouhaném kokosu a dáme do formičky vysypané kokosem. Vtlačíme dovnitř a uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.