Čokoládu rozehříváme jen velmi pozvolna.
Zdroj: RESTOCK images / Shutterstock.com

Luxusní nepečené cukroví: nejlepší recepty - levné a jednoduché

I při nejlepším plánování surovin vždy od pečení trochu surovin zbyde. Vše můžeme s výhodou využít pro přípravu nepečeného cukroví - čokoládových hrudek a sušenkové rolády. Hodit se budou nejen ořechy, madle nebo kokos, ale také úlomky pečeného vánočního cukroví.

Na přípravu cukroví chystaného za studena se dají využít též čerstvé dortové zákusky, které nám z nějakého důvodu zbyly. Ochotně se pojí, protože obsahují krémy a džemy. Výhodou je, že nic nemusíme vážit, příměsi přidáváme do misky odhadem.

nepečené cukrovínepečené cukrovíAutor: Archiv ireceptar.cz

Hmotu z piškotů, sušenek a úlomků pečeného cukroví podle potřeby spojujeme bílky, případně máslem. Můžeme přidat pikantní marmelády, rum, vaječný likér a další příchutě.

Rozličné chutě dodává nepečenému cukroví kandované ovoce, strouhaná citronová nebo pomerančová kůra, kakao, skořice, vanilka.

Tip redakce: Cukr přidáváme nakonec a velmi opatrně, abychom cukroví nepřesladili.

Jak nepečené cukroví sušit

Nesušíme je v troubě, ale na vzduchu. Plech vyložíme cukrářským papírem, který posypeme strouhanými ořechy nebo kokosem a teprve na tuto vrstvu pokládáme jednotlivé kousky a sušíme je při běžné kuchyňské teplotě zhruba 24 hodin. Až když jsou dobře usušené, rovnáme je do krabic.

Čokoládové hrudky

  • 200 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce smetany na šlehání
  • 200 g nahrubo nasekaných nebo umletých ořechů či mandlí

Čokoládu rozlámeme na kousky a vložíme v menší nádobě do vroucí vodní lázně. Přidáme smetanu. Do změklé promíchané čokolády zamícháme nahrubo nasekané ořechy či mandle a vše dobře promícháme.

Hmotu klademe dvěma lžičkami do cukrářských košíčků a necháme ji v běžné kuchyňské teplotě zatuhnout a zaschnout.

Sušenková roláda

sušenková roládasušenková roládaAutor: Archiv ireceptar.cz

  • 250 g běžných sušenek
  • 150 g nastrouhaných ořechů
  • 100 g cukru
  • 100 ml kávy
  • lžíci rumu
  • lžíci kakaa

na krém

  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 60 g cukru
  • vanilkový cukr

Sušenky na válu rozdrtíme válečkem, přidáme ořechy, cukr, kávu, rum a kakao a vypracujeme tužší hmotu.

Na válu hmotu rozválíme na plát, potřeme krémem a svineme.

Zabalíme do alobalu a uložíme do chladu. Roládu krájíme až další den.

Příprava krému: Máslo našleháme s polovinou cukru a zvlášť ve vodní lázni šleháme vejce s druhou částí cukru do zhoustnutí. Ochutíme vanilkou. Obě hmoty po částech spojíme.

Foto Jiří Poláček

Akční letáky