Rumové kuličky

Po 200 g rozinek a nastrouhaných ořechů, 200 ml rumu, 150 g moučkového cukru, 100 g nastrouhané čokolády, 100 g drcených piškotů; na obalení: drcené ořechy nebo strouhaný kokos

Rozinky omyjeme, osušíme a necháme je přes noc macerovat v rumu. Pak do nich přidáme další suroviny: ořechy, cukr, čokoládu a drcené piškoty. Vše dobře promícháme a z hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhaných ořeších nebo v nahrubo nastrouhaném kokosu. Necháme je na cukrářském papíru několik hodin zaschnout a teprve poté je uložíme do uzavřených krabic.

Tip: Do hmoty na kuličky můžeme přidat strouhanou kůru z poloviny pomeranče nebo půl lžičky mleté skořice či dvě lžíce jahodového či jiného džemu, přičemž do džemu ještě přidáme 50 g drcených piškotů.

Medové kuličky

250 g jader mletých vlašských ořechů, 125 g oloupaných nahrubo nakrájených mandlí, 125 oloupaných nahrubo nakrájených lískových oříšků, 50 g nahrubo nakrájených pistáciových oříšků, 100 g dětských piškotů, nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče, 100 g krystalového cukru, 125 g čokolády na vaření, 3 bílky, 1 lžička strouhané citronové kůry, 125 g medu, půl lžičky mleté skořice, 6 kapek mandlové esence, směs moučkového a vanilkového cukru na obalení

  • Krystalový cukr svaříme s pěti lžícemi vody na sirup, nalámeme do něj čokoládu a na mírném ohni ji za stálého míchání v sirupu rozpustíme.
  • Směs odstavíme a zakrytou uchováme v teple.
  • Do tuhého sněhu z bílků zašleháme citronovou šťávu.
  • Med nahřejeme ve vodní lázni a postupně po lžičkách do něj postupně zlehka zašleháme bílkový sníh, čokoládový sirup, směs vlašských ořechů, mandlí, pistácií a lískových oříšků, nadrobno rozdrcené piškoty, skořici, mandlovou esenci a nakonec pomerančovou kůru.
  • Nádobu se směsí vyndáme z vodní lázně a dáme ji chladit do vody s kostkami ledu. Směs v nádobě občas promícháme, aby rychleji vychladla.
  • Ze studené hmoty pak lžičkou vykrajujeme stejně velké kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky. Některé z nich obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru celé, jiné jen napůl.

Kuličky vyskládáme na vymazaný plech a necháme je lehce zakryté alespoň přes noc schnout na chladném místě. Další den kuličky opět obalíme v ochuceném cukru, uložíme je do papírových košíčků a skladujeme je v uzavřené krabici.

Kuličky s ořechy

100 g jader vlašských nebo lískových ořechů, 40 g rozinek, 35 g sušených meruněk, 200 g jemně drcených sušenek, 1 lžíce meruňkového džemu, 2 lžíce rumu, nastrouhané ořechy na obalení

  • Vlašské a lískové ořechy opražíme v pekáči ve vyhřáté troubě a nastrouháme je.
  • Rozinky spaříme horkou vodou, osušíme je a spolu s meruňkami je nadrobno nakrájíme.
  • Podrcené sušenky smícháme s nakrájeným sušeným ovocem, džemem a rumem a vypracujeme těsto, které necháme zakryté rozležet přes noc v ledničce.

Druhý den z těsta lžičkou vykrajujeme stejně velké kousky, z nichž vytvarujeme kuličky (do každé z nich můžeme vtlačit rozpůlenou kandovanou třešni). Kuličky obalíme v nastrouhaných ořeších a necháme je přes noc odležet na chladném a vzdušném místě.

Perníkové řezy

1 balení perníku na strouhání nebo 4 perníčky s různou příchutí; na krém: 200 g másla, 100 g cukru, 1 lžíce meruňkové marmelády, 100 ml rumu, strouhaný kokos na obalení

Změklé máslo našleháme s cukrem a do krému zašleháme marmeládu. Perník nakrájíme na tenké plátky, slabě je potřeme krémem, plátky spojíme vždy po dvou a pokapeme je rumem. Krémem je potřeme také na povrchu a obalíme v kokosu. Perníčky rozložíme na cukrářský papír a necháme odležet do druhého dne. Vzhledem k tomu, že obsahují máslo, spotřebujeme je do týdne.

Ovocný salám

100 g datlí, 100 g fíků, 50 g pomerančové kůry, 100 g piškotů, 3 lžíce meruňkového džemu, 100 g strouhaného kokosu, 100 ml pomerančového džusu, strouhaný kokos na obalení

  • Opláchnuté a osušené datle a fíky nakrájíme na kostičky, přidáme k nim nadrobno nakrájenou pomerančovou kůru a strouhaný kokos.
  • V jiné nádobě zalijeme rozdrcené piškoty pomerančovým džusem a necháme jej asi 15 minut natáhnout do piškotů.
  • Do máčených piškotů vmícháme ovocnou směs - výsledná hmota musí být hustá. Dobře ji prohněteme rukama, položíme je na vál posypaným strouhaným kokosem a z těsta vytvarujeme váleček o průměru jako silnější klobása.
  • Váleček na těsno zabalíme do cukrářského papíru a necháme jej uležet v chladničce do druhého dne. Kolečka nakrájená ze salámku můžeme znovu obalit ve strouhaném kokosu.

Mandlové hříbky

200 g mandlí, 200 g moučkového cukru, 1-2 bílky, 30 g čokolády nebo 30 g kakaa

Jemně nastrouhané mandle zpracujeme na válu s cukrem a s bílky do hladké a pevné hmoty, kterou rozdělíme na tři části. Jednu třetinu obarvíme jemně nastrouhanou čokoládou nebo kakaem a vytvarujeme z ní klobouky hříbků. Z dalších dvou třetin vytvarujeme nohy. Hlavy a nohy hříbků k sobě přilepíme bílkem, který necháme zaschnout.