Potřebujeme

  • 100 g datlí
  • 100 g fíků
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 100 g piškotů
  • 3 lžíce meruňkového džemu
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 ml pomerančového džusu

Jak na to

Datle, fíky i kandované ovoce pokrájíme na drobné čtverečky.

V jiné misce zalijeme rozdrcené piškoty džusem a necháme asi 15 minut stát. Pak piškoty přidáme k základnímu ovoci, přidáme ještě kokos a vše dobře prohněteme. Hmota musí mít hustou konzistenci.

Na vál rozložíme cukrářský papír a posypeme ho strouhaným kokosem. Hmotu na něm upravíme do válečku o průměru asi 3 cm. Pevně ho zabalíme do alobalu a dáme uležet do chladničky. Krájíme až před konzumací.

Varianta

Potřebujeme

  • 150 g piškotů
  • 100 g cukru
  • 125 g másla
  • asi 2 bílky
  • 50 g nasekaných ořechů
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíci kakaa
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • případně strouhaný kokos k obalení

Jak na to

Piškoty rozdrtíme válečkem, přidáme k nim ořechy, kandované ovoce a kakao a ochutíme vanilkou.

Směs spojíme rozehřátým máslem a podle drobivosti i bílky a vše dohladka promícháme.

Vyválíme silnější váleček, který můžeme obalit v kokosu, a v alobalu dáme do chladu ztuhnout.