obrázek z archivu ireceptar.cz

Nepečené cukroví: čokoládové hrudky, sušenková roláda

Nepečené sladkosti připravujeme většinou z ořechů, mandlí, kokosu. Součástí hmoty bývají piškoty, sušenky, perník i úlomky pečeného vánočního cukroví, které tak spotřebujeme do posledního drobku.

Na přípravu cukroví chystaného za studena se dají využít též čerstvé dortové zákusky, které nám z nějakého důvodu zbyly. Ochotně se pojí, protože obsahují krémy a džemy. Výhodou je, že nic nemusíme vážit, příměsi přidáváme do misky odhadem.

nepečené cukrovínepečené cukrovíAutor: Archiv ireceptar.cz

Hmotu z piškotů, sušenek a úlomků pečeného cukroví podle potřeby spojujeme bílky, případně máslem. Můžeme přidat pikantní marmelády, rum, vaječný likér a další příchutě.

Rozličné chutě dodává nepečenému cukroví kandované ovoce, strouhaná citronová nebo pomerančová kůra, kakao, skořice, vanilka.

Tip redakce: Cukr přidáváme nakonec a velmi opatrně, abychom cukroví nepřesladili.

Jak nepečené cukroví sušit

Nesušíme je v troubě, ale na vzduchu. Plech vyložíme cukrářským papírem, který posypeme strouhanými ořechy nebo kokosem a teprve na tuto vrstvu pokládáme jednotlivé kousky a sušíme je při běžné kuchyňské teplotě zhruba 24 hodin. Až když jsou dobře usušené, rovnáme je do krabic.

Čokoládové hrudky

  • 200 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce smetany na šlehání
  • 200 g nahrubo nasekaných nebo umletých ořechů či mandlí

Čokoládu rozlámeme na kousky a vložíme v menší nádobě do vroucí vodní lázně. Přidáme smetanu. Do změklé promíchané čokolády zamícháme nahrubo nasekané ořechy či mandle a vše dobře promícháme.

Hmotu klademe dvěma lžičkami do cukrářských košíčků a necháme ji v běžné kuchyňské teplotě zatuhnout a zaschnout.

sušenková roládasušenková roládaAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Sušenková roláda

  • 250 g běžných sušenek
  • 150 g nastrouhaných ořechů
  • 100 g cukru
  • 100 ml kávy
  • lžíci rumu
  • lžíci kakaa

na krém

  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 60 g cukru
  • vanilkový cukr

Sušenky na válu rozdrtíme válečkem, přidáme ořechy, cukr, kávu, rum a kakao a vypracujeme tužší hmotu.

Na válu hmotu rozválíme na plát, potřeme krémem a svineme.

Zabalíme do alobalu a uložíme do chladu. Roládu krájíme až další den.

Příprava krému: Máslo našleháme s polovinou cukru a zvlášť ve vodní lázni šleháme vejce s druhou částí cukru do zhoustnutí. Ochutíme vanilkou. Obě hmoty po částech spojíme.

Foto Jiří Poláček