Zdroje: YouTube.com, magazin.recepty.cz

Spojení tvarohu a čokolády zkrátka nikdy nezklame. Už v dobách socialismu byl šlehaný tvaroh přelitý čokoládou oblíbeným a hlavně naprosto jednoduchým dezertem. Později pak vznikl nápad přetvořit tuto lahodnou kombinaci v dort či řezy. A tak vznikl Míša dort, který dostal své pojmenování podle populárního tvarohového nanuku v čokoládové polevě.

Jde hlavně o ingredience

Pečení Míša dortu není nijak složitou záležitostí, aby se ale výsledek co nejlépe podařil, je třeba pracovat s kvalitními surovinami. Zapomeňte na ztužené tuky a levné čokolády. Jen s máslem a kvalitní čokoládou totiž z klasického Míša dortu učiníte mistrovské dílo.

Při pečení, a to nejen Míša dortu, také nezapomínejte na to, že suroviny, s nimiž pracujete při přípravě těsta, by měly být všechny stejné teploty. Vejce, máslo a případně také mléko si tedy vyndejte z chladničky minimálně 30 minut před zahájením přípravy. S těstem se bude mnohem lépe pracovat a navíc se tím sníží riziko, že se v něm budou tvořit hrudky.

U pečení se taktéž nevyplácí používat suroviny „od oka”. Nejlepších výsledků dosáhnete, budete-li se držet přesné gramáže uvedené v receptu.

Míša dort podle Ivety Fabešové

Přesný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Kakaový piškot

Ze 4 bílků a 105 gramů krupicového cukru vyšlehejte tuhý sníh. Zatímco se bude sníh šlehat, v jiné míse smíchejte 70 gramů hladké mouky, 35 gramů holandského kakaa a 2,5 gramu kypřicího prášku. Jakmile je sníh pevný, zašlehejte do něj 4 žloutky a šlehač vypněte. Vezměte si stěrku a jemně do sněhu vmíchejte suché ingredience, aby sníh neztratil na objemu. Těsto nalijte do dortové formy a dejte piškot péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte jej zhruba 25 minut. Po upečení nechte piškot zcela vychladnout.

Tvarohový krém

Na tvarohový krém nalijte do žáruvzdorné mísy 70 gramů bílků a smíchejte je se 140 gramy krupicového cukru. Mísu přendejte nad vodní lázeň a obsah zahřejte na 55 stupňů Celsia. Bílky s cukrem míchejte do doby, než se cukr zcela rozpustí. Směs nechte vychladnout a vyšlehejte z ní tuhý sníh. Do něj postupně zašlehejte 290 gramů másla pokojové teploty. Do máslového krému následně rovněž stěrkou vmíchejte 450 gramů jemného plnotučného tvarohu. Krém pak rozetřete na kakaový piškot a dejte dort alespoň na 1 hodinu vychladit.

Čokoládová ganache

Do rendlíku dejte 150 gramů hořké čokolády a přilijte k ní 150 gramů smetany ke šlehání. Ideálně s 33% obsahem tuku. Zahřejte a obě ingredience spojte. Tím vznikne ganache, kterou nalijete na dort. Nakonec můžete ještě dort lehce dozdobit rozehřátou hořkou čokoládou a je hotovo. Před konzumací dejte Míša dort vychladit minimálně na 2 hodiny do chladničky.

Zdravější varianta Míša řezů


Tato varianta je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí ochutnat sladké dezerty, aniž by zbytečně zvýšili příjem kalorií a tuku. Pro přípravu budete potřebovat nízkotučný tvaroh, nízkotučný jogurt bez přidaného cukru, med (nebo jiné přírodní sladidlo dle preference), vanilkový extrakt, hořkou čokoládu s vyšším obsahem kakaa, ovesné vločky, mleté ořechy (například vlašské) a čerstvé jahody nebo borůvky pro ozdobu. Postup začíná smícháním nízkotučného tvarohu, nízkotučného jogurtu, medu a vanilkového extraktu. Tato směs vytvoří krémovou náplň pro naše Míša řezy. Dále rozpustíme hořkou čokoládu a do ní vmícháme ovesné vločky a mleté ořechy, čímž vytvoříme křehkou čokoládovou směs. Teď, když máme připravené všechny části, můžeme začít skládat náš dezert. Vrstvíme čokoládovou směs a tvarohový krém do pekáče, střídavě je klademe, dokud nemáme vytvořený výsledný dezertový dort. Dezert necháme v lednici alespoň čtyři hodiny, ideálně však přes noc, aby se dobře uchladil a spojil.
Před podáváním ozdobíme naše Míša řezy čerstvými jahodami nebo borůvkami, což jim dodá svěžest a zvýší chuťový zážitek.