Zdroje: toprecepty.cz, vareni.cz, svetcukraru.cz

Nepečené dorty patří mezi ty vůbec nejoblíbenější dezerty. Skvěle se hodí nejen jako zákusek do horkého nedělního odpoledne, ale i jako úžasná svačinka v jakýchkoliv dnech, kdy nás venku oslňuje slunce. Tou absolutní klasikou je dort z tvarohu, piškotů a případně také kompotovaného nebo čerstvého ovoce. Není na něm nic složitého a právě proto je tolik populární. Nepečené dorty lze ale připravovat různě, přičemž některé z nich hravě překonají i ten nejtypičtější piškotový. Třeba nepečený cheesecake z másla, mascarpone a bílé čokolády!

Dokonalý nepečený dort

Příprava nepečených dortů nevyžaduje žádné rozsáhlé kulinářské dovednosti či znalosti. Hravě si s ní poradí i absolutní začátečníci, a právě proto je perfektním řešením pro ty, kteří chtějí například svým přátelům nebo příbuzným udělat radost dortem, ale v kuchyni poměrně tápou. Výhodou těchto dezertů pak není jen to, že jsou rychle hotové, ale také fakt, že se s nimi dá velmi dobře experimentovat, přičemž je takřka nemožné šlápnout vedle.

Nepečené dorty se v našich končinách nejčastěji připravují z piškotů, tvarohu, zakysané smetany, ovoce a případně želatiny. V zahraničí se pak namísto piškotů používají třeba cukrářské piškoty, například pro tolik milované tiramisu, nebo máslové sušenky, které jsou neodmyslitelnou součástí cheesecaku.

Nepečený cheesecake s tvarohem a ovocem

Pokud se pustíte do přípravy nepečených dortů, myslete na to, že chutě všech ingrediencí v něm velmi vyniknou. Rozhodně se tedy vyplatí zakoupit kvalitnější suroviny a zvolit například opravdu poctivé smetany a tvarohy. Chuť dortu bude díky tomu ještě lepší a plnější.

Budete potřebovat:

200 gramů máslových sušenek

70 gramů másla

3 lžíce rumu

1 plnotučný tvaroh

1 kelímek smetany ke šlehání

1 balení mascarpone

200 gramů bílé čokolády

2 konzervy kompotovaného ovoce dle preferencí (broskve, jahody, mandarinky…)

Postup:

V první řadě rozdrtíme sušenky. Buď v mixéru, nebo je vložíme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme je paličkou na maso. Poté je v míse smícháme s rozpuštěným máslem a rumem. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a namačkáme na její dno i do stran sušenky.

Bílou čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni a na chvilku ji dáme stranou, aby lehce zchladla. Následně si vyšleháme šlehačku do polotuha, vmícháme k ní tvaroh, mascarpone a také rozpuštěnou bílou čokoládu. Půlku směsi nalijeme na sušenkový korpus, navrstvíme na ni nakrájené kompotované ovoce, zalijeme zbylou směsí a znovu ozdobíme ovocem. Hotový dort vložíme do chladničky alespoň na 12 hodin a poté podáváme. Dobrou chuť!