Zdroje: sweetandsavory.co, www.youtube.com

Nepečený banánový dort s kávou

Víte, že je možné připravit si bezvadný několikavrstvý dort doma i bez trouby? Tento banánovo kávový dort je plněný máslovým krémem s pudinkem a od pečeného dortu byste jej na první pohled nerozeznali. Možná až na ten druhý pohled, kdy dort nakrojíte a objeví se jednotlivé vrstvy. Ty jsou méně nadýchané než klasický dort, ale jsou vlahé a plné chuti.

Na přípravu tohoto dortu není trouba potřeba, ale pokud nemáte dobrou nepřilnavou pánvičku, pak se vám recept trošku zkomplikuje. Najděte si správné náčiní a ujistěte se, že máte na nákupním seznamu potřebné suroviny. Budete potřebovat 3 banány, 1 lžíci instantní kávy, 2 vejce, 300 ml mléka, 240 g hladké mouky, 1 lžíci kypřicího prášku a 3 lžíce krystalového cukru. Na krém pořiďte 200 g másla, balíček vanilkového pudinku a lžíce či dvě cukru.

Krém do nepečeného dortu z banánů a kávy

Začneme přípravou krému. Připravte pudink podle pokynů na balíčku, ale ne z mléka, použijte vodu. Do pudinku patří také cukr, který však nemusíte použít. Je jen na vás, zda máte radši krém sladší. Uvařený pudink nechejte vychladnout a začněte šlehat máslo.
Vyšlehané máslo musí být bez hrudek a lehké, nesmí se však ani rozpouštět vlivem tepla. Vmíchejte vychladlý pudink postupně do másla, ujistěte se, že je směs hladká a nechejte v lednici nebo na chladném parapetu okna.

Věřili byste? Je to dort z lívanců!

Těsto na dort připravíte z banánů, hodí se především velmi uzrálé kvůli chuti, granulované kávy, cukru a vajec, které společně rozmixujte do jemné kaše. Postupně přidávejte mléko a mouku s kypřicím práškem, až vznikne husté těsto na palačinky karamelové barvy.

Vrstvy dortu se budou smažit na téměř suché pánvi, právě jako palačinky nebo lívance. Jen budou mnohem silnější, ze zhruba tří naběraček těsta každá. Smažte je z každé strany 3 až 5 minut na velmi mírném žáru. Aby vám jednotlivé vrstvy dortu dobře vychladly nepokládejte je na sebe, ale mějte je zvlášť, ideálně na mřížce, protože na talíři se budou trochu potit. Z uvedeného množství surovin budete moci připravit zhruba 6 vrstev, pokud budou trochu tenčí bude jich o něco více, což nevadí, jen dobře rozdělte krém.

Vychladlé vrstvy potírejte krémem a vrstvěte na sebe. Zbytkem krému uhlaďte povrch dortu a ozdobte podle svých představ. Pokud je pro vás velkým lákadlem kávová chuť můžete povrch posypat přes sítko troškou instantní kávy nebo skořicí. Výběr dekorace je však zcela na vás a banánovo kávový dort bude jistě skvělý i s barevným sypáním, čokoládou či kandovaným ovocem.

Související články