www.rodicka.cz, primainspirace.cz

Nepečené dobroty podle babičky

Jednoduché, nepečené a vynikající dorty se hodí k jakékoli příležitosti a také během celého roku. Tyto dorty jsou si velmi podobné, jelikož jejich základem je nejčastěji nějaká sušenka nebo piškot. Vrstva piškotů nahradí korpus, a navíc natáhne vláhu z náplně, která je nejčastěji kombinací ovoce a smetany nebo jogurtu. Nezbytnou součástí je také nějaký ztužovač či želatina.

Jaké nepečené dorty se dělají u vás doma? Na kanálu Když vaří babička je to nepečený ananasový dort, na který se můžete potívat zde:

Zdroj: Youtube

Nebojte se udělat nepečený dort po svém

Jaké alternativy se budou hodit? Piškoty máte na výběr minimálně dvojí, a to dětské či cukrářské. Podle kombinace dalších chutí se mohou hodit i bebe sušenky nebo karamelové lotusky, které však chutnají lépe s kávovou nebo čokoládovou náplní.

Využijte ovoce z kompotu

Do těchto typů moučníků můžete rozhodně použít kompotované ovoce. Nabízí se proto nejen ananas, ale také mandarinky nebo broskve. Všechny tyto se dobře hodí k zakysané smetaně. Až přijde čas zahradního a lesního ovoce, pak určitě vyzkoušejte také jahody, maliny, ostružiny, borůvky nebo jejich směs. Dort z čerstvého ovoce je ovšem k rychlé spotřebě, kompotované ovoce je přece jen konzervované a vydrží déle.

Aby držel dort pohromadě

Další nezbytnou přísadou je želatina, agar nebo ztužovač, který napomůže smetanu, jogurt či tvaroh zahustit a ztuhnout. Nicméně nezbytné je dort vychladit a počítejte i s tím, že v teple se vám během hodiny rozteče. Servírujte jej tedy ještě chladný a zbytek dortu uchovejte v lednici.

Nepečený dort do skleniček

Nepečené dezerty můžete také připravit jako jednotlivé porce ve sklenicích. Nenechejte si tuto příležitost ujít. I docela jednoduchý a obyčejný dezert tak získá šmrnc, navíc můžete zohlednit i chutě strávníků a každému připravit nepečený zákusek s jiným ovocem.

Související články