Když se podíváte na filmy Rudolfa Hrušínského od dob jeho prvních okamžiků před filmovou kamerou, přes legendárního Švejka, černobílé filmy let šedesátých až k závěru jeho dlouhé herecké kariéry, zjistíte, že jeho láska ke gastronomii byla na jeho postavě vidět. Herec nemohl jíst cukr, a tak mu jeho manželka připravovala dezerty a moučníky s použitím umělých sladidel. Jeho nejoblíbenějším jídlem prý byla svíčková na smetaně s poctivými domácími knedlíky, na Vánoce nesměla chybět rybí polévka. Jeho nejoblíbenější dezert byl právě nepečený dort, někdy také zvaný rumový.

Nepečený rumový dort s piškoty a krémem

Suroviny:


Na korpus

40 ks cukrářských piškotů nebo 2 sáčky dětských piškotů

rum

kakao


Na krém

400 ml mléka

6 žloutků

4 lžíce rumu

2 sáčky vanilkového cukru

2 lžíce moučkového cukru

1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

130 g másla


V mléce metlou rozmíchejte žloutky, vanilkový cukr a pudinkový prášek. Nádobu vložte nad vodní lázeň a za stálého míchání zahřívejte k varu. Jakmile směs zhoustne, vyjměte z vodní lázně, přidejte moučkový cukr, rum a přemístěte do dřezu se studenou vodou. Za stálého šlehání ručním elektrickým šlehačem krém vychlaďte. Jakmile je krém vlažný, přidávejte po kouskách máslo a šlehejte do jemného krému.

Piškoty postupně namáčejte v rumu a vyskládejte na dno dortové formy. Zalijte je připraveným žloutkovým krémem. Na krém vyskládejte další vrstvu piškotů a opět zalijte krémem. Vložte do lednice a nechte ztuhnout, ideálně do druhého dne.

Podávejte posypané kakaem.


Zdroje: www.mamincinyrecepty.cz, mojetesco.cz