Důležitou surovinou receptu je kondenzované mléko. Můžete jej koupit slazené, neslazené nebo ve zkaramelizované podobě, a to v plechovce, tubě nebo ve skleněné láhvi. Pokud kondenzované mléko neplánujete hned spotřebovat, vybírejte raději balení, které lze uzavřít.

Na dezerty i likér

Ve sladké kuchyni se často využívá, bývá součástí i mnoha likérů, vyrobíte z něj třeba vaječný koňak či domácí baileys. Můžete z něj připravit i domácí zmrzlinu. Nejvíce se však používá pro přípravu dezertů - dortů, koláčů, řezů, crème brûlée, nejrůznějších krémů, vánočního cukroví apod.

Domácí výroba kondenzovaného mléka

Chtěli byste si kondenzované mléko sami připravit doma? Je to snadné. Stačí k tomu 200 ml plnotučného mléka (pro alergiky je možné použít i mléko bezlaktózové), 200 g cukru a 20 g másla.

Mléko zahřejte ve vysokém hrnci, přidejte cukr a máslo. Míchejte a přiveďte k varu. Jakmile se tekutina začne redukovat, objeví se pěna. Za stálého míchání zahřívejte ještě 10 minut. Odstavte a nechte mírně vychladnout. Během chladnutí kondenzované mléko pomalu zhoustne.

Jakmile je kondenzované mléko teplé, přelijte ho do suchých a čistých sklenic s uzávěrem. Dobře uzavřete a vložte do velkého kastrolu se studenou vodou tak, že sklenice jsou ponořené až po hrdlo uzávěru. Jakmile zcela vychladne, můžete jej hned použít nebo skladovat v lednici.

Nepečený dort ze tří ingrediencí

Zdroj: Youtube

Suroviny:

  • 2 - 3 citrony
  • 800 g sladkého kondenzovaného mléka
  • 500 g kakaových sušenek
  • 100 g kakaových sušenek na dozdobení

Postup:

  • Z citronu vymačkejte šťávu a vyšlehejte ji s kondenzovaným mlékem na krém.
  • Sušenky vyskládejte na dno hlubší hranaté mísy. Rozetřete vrstvu krému a na ni vyskládejte další vrstvu kakaových sušenek. Takto pokračujete, dokud není mísa plná, poslední je vrstva krému.
  • Kakaové sušenky na dozdobení rozmixujte najemno a poslední vrstvu krému jimi posypejte přes sítko. Dejte vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, ideálně do druhého dne.

Vychlazený dort vyjměte z lednice a podávejte nakrájený na řezy.

Zdroje: www.biggerbolderbaking.com, Labužník.cz