Nepečené dorty jsou vhodné pro všechny, kteří potřebují připravit rychlý sladký zákusek, právě se jim porouchala trouba, patří mezi dortové začátečníky nebo jen prostě neradi pečou. Do hlavní role se v případě nepečených dortů dostává lednice. Ještě než začnete, určitě si v ní udělejte dostatek místa.

Cheesecake nebo česká klasika

Receptů na nepečené dorty existují desítky, většinou k nim potřebujete jen několik ingrediencí, a to takových, které v chladu dobře tuhnou. Oblíbený je cheesecake. Základ takových dortů tvoří čerstvý krémový sýr, ze kterého se přidáním další ingredience (tvarohu, jogurtu či smetany) vymíchá krém. Korpus se připraví ze sušenkové směsi a někdy je doplněný ještě třetí vrstvou, například čokoládovou polevou. Oblibu si získávají i raw dorty, připravované z ingrediencí, které neprošly tepelnou úpravou. Českou klasikou jsou nepečené dorty z piškotů, ovoce a zakysané smetany.


Rychlý třívrstvý nepečený dort

Suroviny:

Na první vrstvu

260 g kakaových sušenek

40 g arašídů

75 g másla

Na druhou vrstvu

260 g máslových sušenek

75 g másla

40 g arašídů

Na třetí vrstvu

200 g hořké čokolády

50 g bílé čokolády

šlehačka na ozdobení

Zdroj: Youtube

Postup:


Kakaové sušenky rozmixujte na jemný prášek a přesypte do mísy. Přidejte nasekané arašídy a rozpuštěné máslo. Promíchejte a vytvořte kompaktní směs.


Zapékací misku nebo menší vyšší plech vyložte pečicím papírem a sušenkovou směs namačkejte do stejnoměrné vrstvy. Můžete samozřejmě použít i kulatou dortovou formu.


Máslově sušenky rozmixujte najemno a v míse je smíchejte s rozpuštěným máslem. Přidejte nasekané arašídy, smíchejte a směs namačkejte na první vrstvu. Povrch uhlaďte.


Hořkou čokoládu rozpusťte a nalijte na druhou vrstvu dortu. Nakláněním zapékací misky čokoládu rovnoměrně rozlijte po celé ploše. Bílou čokoládu rozpusťte a lžící vytvořte na tmavé čokoládě několik hromádek. Špejlí krouživými pohyby vytvořte v bílé a tmavé čokoládě ozdobné víry. Dort pak dejte vychladit do lednice na asi 60 minut.


Dort pak nakrájejte na kousky, můžete je před podáváním ozdobit šlehačkou, kterou nastříkejte cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou na každý kousek zvlášť.

Zdroje:www.svetcukraru.cz,gracioustreatz.wixsite.com