Ať už jste se rozhodli letošní dort pro své blízké připravit doma, protože si chcete dokázat, že na to máte, anebo protože vám kupované dorty nechutnají a jsou zbytečně drahé, je to jedno. Rozhodli jste se správně. Naučíme vás připravit nepečený dvouvrstvý dort na bázi mléka, cukru, vanilky, mouky, tuku a kukuřičného škrobu.

Než se pustíme do díla, pojďme si základní suroviny trochu rozebrat.

Mléko na pečení vždy volte tučné, moučník tak bude mít lepší chuť. Plnotučné mléko obsahuje spoustu živin. Obsahuje vlastně vše, co lidské tělo potřebuje. Jedna sklenice obsahuje 8 gramů bílkovin a 28 % doporučené dávky vápníku, vitamíny skupiny B, vitamín D, fosfor a draslík. Je dobré pro zdraví kostí, snižuje riziko osteoporózy a zlomenin.

Margarín je oproti máslu rostlinného původu

Oproti máslu je margarín čistě rostlinného původu. Vznikl za druhé světové války, když byl nedostatek másla. Základem margarínu jsou rostlinné oleje, které díky nasyceným tukům mění svou konzistenci na tuhé.

Vanilkou rozhodně není myšlen vanilkový cukr. Opravdová vanilka dodá každému dezertu úplně jinou chuť i vůni. Navíc vanilka podporuje trávení a zlepšuje chuť k jídlu. Také uklidňuje mysl, podporuje psychiku a na aromaterapiích se dokonce používá proti depresím. Má blahodárný účinek i na spánek, trávení nebo činnost srdce. Vanilka je navíc afrodiziakum.

V kuchyni se z vanilky používají především lusky. Můžeme jimi dochutit čokoládu, pudinky, koláče či šlehačku. Z vanilkového lusku můžete připravit esenci, a to tak, že ho namočíte do alkoholu a necháte vylouhovat.

Kukuřičný škrob je přirozeně bezlepkový

Poslední ingrediencí, kterou si představíme, je kukuřičný škrob. Ten je přirozeně bezlepkový, proto se doporučuje lidem s alergií na lepek. Obsahuje vitamíny A, C, E a minerály draslík, železo, hořčík, zinek, a fosfor. Pozor by si na něj měli dát diabetici a lidé držící redukční dietu.

My se dnes naučíme připravovat dvouvrstvý nepečený dort z mléka a vanilky.

K jeho přípravě budete potřebovat 100 g nesoleného margarínu, 120 g mouky, 1 litr mléka, 170 g cukru, 1 lžíce vanilky, 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a 200 ml vody.

Na přípravu nepečeného dvouvrstvého dezertu se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.rehabilitace.info.cz, www.gurmetklub.cz, www.welovecycling.com