Zdroje: jaktak.cz, recepty.cz, novinky.cz
Jsou nesmírně zdravá, chutná a hodí se do mnoha sladkých pokrmů. Jablka jsou zkrátka vděčnou potravinou, kterou lze konzumovat jen tak anebo s její pomocí vykouzlit úžasné pochoutky. Kvůli moderním postupům a vychytávkám se však bohužel leckdy zapomíná na staré známé recepty, na které v dřívějších dobách nedali mnozí kuchaři dopustit. Některé z nich jsou přitom nesmírně snadné a umožňují i jen s omezeným množstvím surovin vytvořit úchvatné moučníky, se kterými u svých hostů jednoznačně zabodujete. Mezi ty postupy, na které se postupem času pomalu pozapomnělo, patří i nepečený jablečný koláč se zakysanou smetanou.
Zakysaná smetana a její vliv na zdraví
Že jsou jablka superpotravinou, která je nabitá vitamíny a minerály, působí příznivě na zažívání a zároveň podporuje obranyschopnost lidského organismu, se už dávno ví. Obdobně však na zdraví působí i zakysaná smetana. Ta je plná mléčných bílkovin, obsahuje vápník a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Je také zdrojem probiotik, která příznivě působí na střevní mikroflóru, díky čemuž napomáhají k lepšímu vstřebávání živin z přijaté potravy v tlustém střevě a zároveň podporují přirozenou detoxikaci těla. Spojení jablek a zakysané smetany je tak ideální kombinací, která přispívá k lepšímu zdraví. Nepečený jablečný dort je tak nejen chutnou svačinou či dezertem ke kávě, ale také zdravou snídaní. Jak připravit tuto pochoutku, na kterou se v mnoha domácnostech již dávno zapomnělo?
Nepečený jablečný dort se zakysanou smetanou
Budete potřebovat:
- 800 gramů oloupaných jablek
- 1 lžičku skořice
- 100 gramů cukru
- 3 decilitry vody
- 240 gramů dětských piškotů
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 pudinky dle vlastních preferenci (ideálně však vanilkové)
- 1 lžíci moučkového cukru
- 1 zakysanou smetanu
- kakao na ozdobu
Postup:
Všechna jablka zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo a vložíme do většího hrnce. Přidáme k nim 100 gramů cukru (cukr lze zcela vynechat, čímž vznikne ještě zdravější verze tohoto moučníku), citronovou šťávu a lžičku skořice. Přilijeme asi 2 deci vody a dobře promícháme. Za občasného míchání vaříme tak dlouho, dokud se z jablek nestane kaše.
Ve zbývající vodě si rozmícháme dva pudinkové prášky a přilijeme k jablkům. Mícháme, dokud směs nezačne houstnout, a pak odstraníme ze sporáku a necháme krátce vychladnout.
Mezitím si na dno dortové formy vyskládáme piškoty, ty poté zalijeme asi polovinou jablečné směsi, na kterou položíme další vrstvu piškotů a dolijeme zbytkem. Uhladíme a vložíme minimálně na dvě hodiny do chladničky. Poté si rozmícháme zakysanou smetanu s troškou moučkového cukru a rozetřeme po celém povrchu dortu. Posypeme hořkým kakaem či skořicí a znovu vložíme do lednice, aby se vše propojilo a zatuhlo. Po uvedeném čase je hotovo a můžeme podávat.
Dobrou chuť!