Nepečený jablečný koláč
Zdroj: Shutterstock

Babiččin rychlý vynikající nepečený dort z jablek se zakysanou smetanou

Jablka mají v kuchyni širokou škálu využití a mnozí při jejich úpravě spoléhají na své osvědčené recepty. Častokrát jde však jen o štrúdl, jablečný koláč či žemlovku a na jiné a výtečné moučníky z jablek se pomalu zapomíná, což je velká škoda. Jedním takovým sladkým potěšením je i nepečený jablečný koláč se zakysanou smetanou, který měly v oblibě už naše babičky. 

Zdroje: jaktak.cz, recepty.cz, novinky.cz

Jsou nesmírně zdravá, chutná a hodí se do mnoha sladkých pokrmů. Jablka jsou zkrátka vděčnou potravinou, kterou lze konzumovat jen tak anebo s její pomocí vykouzlit úžasné pochoutky. Kvůli moderním postupům a vychytávkám se však bohužel leckdy zapomíná na staré známé recepty, na které v dřívějších dobách nedali mnozí kuchaři dopustit. Některé z nich jsou přitom nesmírně snadné a umožňují i jen s omezeným množstvím surovin vytvořit úchvatné moučníky, se kterými u svých hostů jednoznačně zabodujete. Mezi ty postupy, na které se postupem času pomalu pozapomnělo, patří i nepečený jablečný koláč se zakysanou smetanou. 

Zakysaná smetana a její vliv na zdraví

Že jsou jablka superpotravinou, která je nabitá vitamíny a minerály, působí příznivě na zažívání a zároveň podporuje obranyschopnost lidského organismu, se už dávno ví. Obdobně však na zdraví působí i zakysaná smetana. Ta je plná mléčných bílkovin, obsahuje vápník a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Je také zdrojem probiotik, která příznivě působí na střevní mikroflóru, díky čemuž napomáhají k lepšímu vstřebávání živin z přijaté potravy v tlustém střevě a zároveň podporují přirozenou detoxikaci těla. Spojení jablek a zakysané smetany je tak ideální kombinací, která přispívá k lepšímu zdraví. Nepečený jablečný dort je tak nejen chutnou svačinou či dezertem ke kávě, ale také zdravou snídaní. Jak připravit tuto pochoutku, na kterou se v mnoha domácnostech již dávno zapomnělo?

Nepečený jablečný dort se zakysanou smetanou

Nepečený jablečný koláč lze připravit do dortové formy i do skleniček. Nepečený jablečný koláč lze připravit do dortové formy i do skleniček. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 800 gramů oloupaných jablek
  • 1 lžičku skořice
  • 100 gramů cukru
  • 3 decilitry vody
  • 240 gramů dětských piškotů
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 pudinky dle vlastních preferenci (ideálně však vanilkové)
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1 zakysanou smetanu
  • kakao na ozdobu

Postup: 

Všechna jablka zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo a vložíme do většího hrnce. Přidáme k nim 100 gramů cukru (cukr lze zcela vynechat, čímž vznikne ještě zdravější verze tohoto moučníku), citronovou šťávu a lžičku skořice. Přilijeme asi 2 deci vody a dobře promícháme. Za občasného míchání vaříme tak dlouho, dokud se z jablek nestane kaše.

Jablka je nutné rozvařit takřka na pyré. Jablka je nutné rozvařit takřka na pyré. Zdroj: Shutterstock

Ve zbývající vodě si rozmícháme dva pudinkové prášky a přilijeme k jablkům. Mícháme, dokud směs nezačne houstnout, a pak odstraníme ze sporáku a necháme krátce vychladnout. 

Mezitím si na dno dortové formy vyskládáme piškoty, ty poté zalijeme asi polovinou jablečné směsi, na kterou položíme další vrstvu piškotů a dolijeme zbytkem. Uhladíme a vložíme minimálně na dvě hodiny do chladničky. Poté si rozmícháme zakysanou smetanu s troškou moučkového cukru a rozetřeme po celém povrchu dortu. Posypeme hořkým kakaem či skořicí a znovu vložíme do lednice, aby se vše propojilo a zatuhlo. Po uvedeném čase je hotovo a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Akční letáky