Zdroje: YouTube.com, kucharkaprodceru.cz, varimedobroty.cz

Když je venku krásné počasí, nikomu se nechce trávit dlouhé hodiny v kuchyni a navíc stát u rozpálené trouby. I proto jsou ostatně během teplých dnů tolik populární nepečené dorty. Tím nejznámějším je pravděpodobně dort z piškotů, zakysané smetany a ovoce. Jde to ale i jinak. Mnohem nápaditěji a chutněji.

Nejlepší nepečený dort

Přestože je příprava nepečených dortů naprosto jednoduchá, je třeba mít na paměti několik pravidel, které vás dovedou k tomu nejlepšímu výsledku. V první řadě je třeba na dort zakoupit co nejkvalitnější suroviny. Protože dort neprochází tepelnou úpravou, přece jen chuť jednotlivých surovin více vynikne. Aby byl tedy chuťový zážitek co nejlepší, zakupte kvalitní smetanu, dostatečně zralé ovoce a hlavně dobré piškoty. Ty levné, s nízkým obsahem vaječných žloutků, dejte raději psovi.

Další věcí, na kterou je třeba dát pozor, je také šlehání šlehačky, kterou drtivá většina receptů na nepečené dorty obsahuje. Častokrát je v nejrůznějších postupech zmíněno, že je nutné šlehačku vyšlehat dotuha. V takovém případě se ale se šlehačkou poměrně těžce pracuje, mohou v ní vznikat hrudky a také hrozí, že se srazí. Raději ji tedy vyšlehejte do polotuha, respektive do konzistence například jogurtu. Uvidíte, že bude práce s ní podstatně jednodušší.

A nejdůležitějším bodem je doba tuhnutí. Nedočkavci běžně nechávají nepečený dort zachladit maximálně 2 hodiny a pak se do něj s chutí pustí. Aby se ale všechny ingredience dobře rozležely, je třeba nechat dort v chladničce alespoň 12 hodin. Ideálně ještě déle.

TIP: Dejte si záležet i na vzhledu dortu. Přece jen chcete, aby byl nejen chuťově dobrý, ale i krásný na pohled. Inspiraci najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Jahodový nepečený dort

Když jde o nepečené dorty, nejčastěji jsou jejich základem už zmíněné piškoty. Ještě lepší chuť ale bude dort mít, nahradíte-li piškoty rozdrcenými máslovými sušenkami. Připravte si tedy 200 gramů máslových sušenek a v robotu je rozdrťte. Pak je promíchejte se 75 gramy rozpuštěného másla a směs natlačte na dno dortové formy.

Smetanové krém

Ve větší míse smíchejte 500 gramů tvarohu, 250 gramů zakysané smetany, 120 gramů cukru a 1 lžičku vanilkového cukru. V jiné míse zalijte 150 gramy studené vody 18 gramů želatiny, dobře rozmíchejte a nechte želatinu asi 20 minut odležet, aby nabobtnala. Pak ji ve vodní lázni rozpusťte a vmíchejte ji do připraveného krému. Krém nalijte na sušenkový základ a formu vložte asi na 20 minut do chladničky.

Ovocná vrstva

Nakonec si omyjte a očistěte asi 300 gramů čerstvých jahod a nakrájejte je na plátky. Vyskládejte je úhledně na smetanový krém. 1 standardní sáček dortového želé nasypte do rendlíku, přidejte 3 lžíce cukru a 250 mililitrů vody. Přiveďte k varu, povařte želé asi 1 minutu a nechte zchladnout. Pak jahody připraveným želé zalijte a dejte dort do chladničky minimálně na 12 hodin. A můžete servírovat. Ideálně s kopečkem domácí šlehačky.

Související články