Zdroje: www.vareni.cz, www.recepty.cz

Nepečený dort z jablek je báječný a vlahý

Nepečený jablečný dort je výborný moučník, který se právě skvěle hodí do horkého léta. Pudink s jablky vytvoří chutnou, ale lehkou hmotu, a piškoty obé doplní troškou struktury a známe chuti, která v tomto moučníku poslouží namísto vrstvy korpusu.

Neohrnujte nad nepečenými dorty nos. Jsou sice jednoduché a mnozí je považují za rychlovky pro lenochy, ale v tom jejich kouzlo nespočívá. Nepečené dorty jsou často vlahé a díky zatuhnutí v ledničce se podávají skutečně chladné. Takové dorty obvykle pojí ovoce a pudink či jogurt, smetana a želatina. Jsou to moučníky skvělé i během léta, kdy máslový krém působí až těžce a mastně.

Zpracujte první letní jablka

Je to dort jednoduchý a výborně se do něj hodí nejen první letní jablka, ale i ta poslední loňská. Pokud se vám loni urodilo a pár svraskalých jablek máte ještě z minulého podzimu, právě v takovém zákusku se jejich nepěkný vzhled ztratí. Jablíčka je vhodné oživit troškou skořice, rozinkami, sekanými vlašskými ořechy či špetkou citronové kůry a troškou rumu na ovonění.

Jestliže použijete čerstvá letní jablka, pak vás čeká šťavnatější a výraznější zážitek, který už není třeba nijak zvlášť vylepšovat. Záleží jen na vás!

Jak na nepečený piškotový dort z jablek?

Jak už bylo řečeno, na tento tip zákusku budete potřebovat namísto těsta jen piškoty. Můžou to být ty obyčejné kulaté čili dětské nebo naopak cukrářské dlouhé piškoty, které se používají třeba do tiramisu.

Aby držely vrstvy a pak i celý dort tvar, budete potřebovat dortovou formu, kterou vyložíte alespoň kolečkem papíru na pečení a první vrstvou piškotů i kraje. Tím předejdete přilepení k formě a následná manipulace s moučníkem bude mnohem jednodušší.

Náplň mezi vrstvami piškotů vytvoříte z kila jablek, lžíce skořice, 6 lžic cukru, trošky citronové šťávy i kůry, které společně rozvaříte. Můžete si celý proces urychlit tím, že jablka nastrouháte a pak je provaření doslova otázkou okamžiku. Jablečnou směs následně smíchejte se dvěma pudinkovými prášky rozmíchanými ve 400 ml studené vody. Do probublávající jablečné směsi nalijte rozmíchané pudinky, nechejte krátce provařit a po chvilce chladnutí hned můžete použít na plnění dortu.

Z piškotů a jablečné náplně udělejte alespoň dvě, ale spíš tři vrstvy. Horní poslední vrstva by měla být jablečná směs, kterou stěrkou dobře uhlaďte, po vychladnutí bude krásně lesklá a hladká. I takto může váš dort vypadat.
Pokud si přejte vzhled trochu reprezentativnější, ušlehejte hustou šlehačku a dort jím dobře potřete zvrchu i ze stran. Pak už stačí jen přes sítko posypat skořicí a máte hotovo.

Související články