Zdroje: primainspirace.cz, www.nejrecept.cz

Nepečený vídeňský dort je rychlovka

Udělejte si doma vídeňský nepečený dort. Je to nejen neobyčejně rychle připravený, ale také ochromě chutný moučník, který potěší rodinu i návštěvu. Čokoládovo kokosová i ořechová náplň jsou v jednoduchém zákusku tak akorát sladké k dobré kávě nebo čaji. Jak připravit jednoduchý nepečený vídeňský dort?

Podívejte se na toto kratičké video, které vám vše přiblíží, anebo si níže přečtěte, jak postupovat.

Zdroj: Youtube

Jak připravit vídeňský nepečnený dort?

Tento nepečený dort, jako mnohé ostatní nepečené zákusky, sestává z oplatek či sušenek, které tvoří vrstvu „těsta“ a z náplně. V případě vídeňského nepečeného dortu budete potřebovat hlavně dobrou čokoládu na vaření, kokos a nasekané vlašské ořechy.

Na základ si můžete připravit velkou oplatku nebo sušenky. Velká oplatka vám celý moučník podrží dohromady anebo použijte jen sušenky, ale pak se hodí použít dortovou nebo jinou formu.

Jako základ proto použijte jednu velkou vafli nebo 16 až 20 sušenek, to podle velikosti vaší formy.

První vrstva náplně bude čokoládo kokosová. Zahřejte 400 ml vody, vmíchejte 300 g cukru a když je dobře rozpuštěný, pak i 125 g másla a následně 100 g čokolády. Přiveďte k varu, sundejte z plotny a přidejte 200 g kokosu a 250 g podrcených sušenek. Sušenky či vafli ve formě pokryjte stejnoměrnou vrstvou této náplně.

Také na další vrstvu budete potřebovat 16 až 20 sušenek, které před položením náplně namočte do pomerančového džusu. Máčejte sušenky jednu po druhé a rychle klaďte na dort, aby se vám nezačaly v rukou rozpadat. Nemáte po ruce džus? Sušenky můžete také namáčet ve 200 ml vody se lžičkou cukru a lžičkou rumu nebo rumové tresti.

Další vrstvu náplně připravíte stejným způsobem, ale použijte jiné množství surovin. Na druhou vrstvu náplně bude třeba 50 ml vody, 150 g cukru, 125 g másla a 100 g čokolády. Do zahřátě a dobře rozmíchané směsi na závěr přidejte 200 g najemno rozmixovaných vlašských ořechů.

Zdobení a servírování vídeňského dortu

Než se vrhnete na závěrečné polití dortu polevou, nechejte moučník odležet alespoň 20 minut v lednici.

Polevu připravíte z 200 g čokolády a 50 ml oleje, které stačí rozpustit v misce v mikrovlnné troubě a dobře rozmíchat. Polevu lžicí nebo stěrkou rozetřete po celém moučníku a posypejte troškou kokosu nebo hoblinkami čokolády.

Takový nepečený dort je sice možné krájet a servírovat hned po vychladnutí v lednici, nicméně vždy je lepší až druhý den, kdy se všechny chutě a vláha prostoupí i sušenkami a vaflí. Vznikne pak kompaktní řez, který je pěkný na pohled, a hlavně báječně chutná.

Související články