Zdroje:www.toprecepty.cz, www.nejrecept.cz

Ochutnejte netradiční knedlíky

Myslíte, že knedlíky jsou typicky české a ostatní národy nám je můžou jen závidět? Tak to se nikdy nepouštějte do debaty o knedlících s kuchaři z Tyrol. Obzvláště Italové mluvící německy na pomezí s Rakouskem jsou na své kuchařské umění velmi hákliví. Právě zde se snoubí italská kuchyně s tou, která je nám známější a bližší z Rakouska a Německa. Knedlíky i zde hrají roli a nejde jen o noky a nočky, ale také o knedlíky, které bychom sice nazvaly netradičními, nicméně i českému jazýčku zachutnají. Typicky tyrolský špenátový knedlík je jídlo samo o sobě.

Netradiční knedlíky: Jihotyrolské špenátové

Na špenátové knedlíky z jižních Tyrol si přichystejte následující ingredience:

400 g čerstvého špenátu

150 g starší veky nebo bílého chleba nakrájené na kostky

125 ml mléka

50 g strouhaného sýra, nejlépe pikantnějšího jako je parmezán

1 vejce

1 ořech másla

1 malou najemno nakrájenou cibuli

1 lžíci polohrubé mouky

1 lžíci strouhanky

1 stroužek přepasírovaného česneku

Muškátový oříšek

Sůl a pepř

Jak se vaří tyrolský knedlík?

  • V osolené vodě uvařte špenát a sceďte.
  • V rendlíku rozpusťte máslo a smahněte na něm cibuli s česnekem, po chvilce přidejte špenát a po 5 minutách odstavte z plotny.
  • Veku zalijte mlékem.
  • Do směsi ve vychladlém rendlíku rozklepněte vejce, přidejte pepř, sůl i muškátový oříšek a dobře zamíchejte. Vmíchejte veku, mouku i strouhanku a nechejte směs 30 min. odležet.
  • Navlhčenýma rukama začněte tvořit knedlíčky. Z uvedeného množství jich bude zhruba šest. Knedlíčky vložte do osolené vroucí vody a vařte 12 až 15 minut.

Podávejte posypané parmezánem, případně přelité rozpuštěným máslem.

Netradiční knedlíky: Preclíkový z Německa

Netíhnete k zelenému, rádi byste něco nového, ale ne tak daleko od domoviny? Vyzkoušejte třeba preclíkový knedlík pocházející z Německa. Na tento recept budete potřebovat klasické německé velké preclíky. Prodávají se i u nás jako polotovar nebo v pekárnách v supermarketech. Právě typická chuť preclíkové glazury dává těmto netradičním knedlíkům jedinečnou příchuť. Jsou to knedlíky, které se hodí k omáčkám, tak jako ty naše české.

Na přípravu preclíkového knedlíku si pořiďte následující suroviny:

4 ks čili 300 g nakrájených velkých preclíků

200 ml mléka

150 g polohrubé mouky

50 g na kostičky nakrájeného špeku nebo slaniny

1 najemno nakrájená cibule

Hrst nasekané petrželky

Hrst nasekané pažitky

4 vejce

sůl

Příprava preclíkového knedlíku

  • Ve větší misce smíchejte nakrájené preclíky s vejci rozšlehanými v mléce se špetkou soli.
  • Na pánvičce orestujte špek s cibulkou.
  • Na závěr přidejte petrželku, krátce nechejte zavadnout a celý obsah pánve přidejte k namočeným preclíkům. Za stálého míchání po částech přidávejte do směsi mouku. Vznikne řídké, ale ne tekuté těsto. Na dně misky by už neměla být žádná tekutina. Z tohoto množství vzniknou dva knedlíky.
  • Přichystejte si alobal a položte přes něj potravinářskou fólii. Polovinu těsta dejte na střed fólie a zabalte šišku do potravinářské fólie a ještě zajistěte alobalem.
  • Vařte v osolené vroucí vodě půl hodiny.

Nakrájejte, jak jste zvyklí u českých knedlíků, a podávejte k omáčkám a masu.

Související články