Není knedlík jako knedlík! Ve světě se jí spousta obdob knedlíku, ale ne všechny se podobají těm našim. Netoužíte po exotice, ale stejně byste rádi obměnu? Vyzkoušejte netradiční knedlíky se špenátem nebo s preclíky!
Zdroje:www.toprecepty.cz, www.nejrecept.cz
Ochutnejte netradiční knedlíky
Myslíte, že knedlíky jsou typicky české a ostatní národy nám je můžou jen závidět? Tak to se nikdy nepouštějte do debaty o knedlících s kuchaři z Tyrol. Obzvláště Italové mluvící německy na pomezí s Rakouskem jsou na své kuchařské umění velmi hákliví. Právě zde se snoubí italská kuchyně s tou, která je nám známější a bližší z Rakouska a Německa. Knedlíky i zde hrají roli a nejde jen o noky a nočky, ale také o knedlíky, které bychom sice nazvaly netradičními, nicméně i českému jazýčku zachutnají. Typicky tyrolský špenátový knedlík je jídlo samo o sobě.
Netradiční knedlíky: Jihotyrolské špenátové
Na špenátové knedlíky z jižních Tyrol si přichystejte následující ingredience:
400 g čerstvého špenátu
150 g starší veky nebo bílého chleba nakrájené na kostky
125 ml mléka
50 g strouhaného sýra, nejlépe pikantnějšího jako je parmezán
1 vejce
1 ořech másla
1 malou najemno nakrájenou cibuli
1 lžíci polohrubé mouky
1 lžíci strouhanky
1 stroužek přepasírovaného česneku
Muškátový oříšek
Sůl a pepř
Jihotyrolské knedlíky podávejte posypané parmezánem, případně přelité rozpuštěným máslem.
Jak se vaří tyrolský knedlík?
- V osolené vodě uvařte špenát a sceďte.
- V rendlíku rozpusťte máslo a smahněte na něm cibuli s česnekem, po chvilce přidejte špenát a po 5 minutách odstavte z plotny.
- Veku zalijte mlékem.
- Do směsi ve vychladlém rendlíku rozklepněte vejce, přidejte pepř, sůl i muškátový oříšek a dobře zamíchejte. Vmíchejte veku, mouku i strouhanku a nechejte směs 30 min. odležet.
- Navlhčenýma rukama začněte tvořit knedlíčky. Z uvedeného množství jich bude zhruba šest. Knedlíčky vložte do osolené vroucí vody a vařte 12 až 15 minut.
Podávejte posypané parmezánem, případně přelité rozpuštěným máslem.
Netradiční knedlíky: Preclíkový z Německa
Netíhnete k zelenému, rádi byste něco nového, ale ne tak daleko od domoviny? Vyzkoušejte třeba preclíkový knedlík pocházející z Německa. Na tento recept budete potřebovat klasické německé velké preclíky. Prodávají se i u nás jako polotovar nebo v pekárnách v supermarketech. Právě typická chuť preclíkové glazury dává těmto netradičním knedlíkům jedinečnou příchuť. Jsou to knedlíky, které se hodí k omáčkám, tak jako ty naše české.
Na přípravu preclíkového knedlíku si pořiďte následující suroviny:
4 ks čili 300 g nakrájených velkých preclíků
200 ml mléka
150 g polohrubé mouky
50 g na kostičky nakrájeného špeku nebo slaniny
1 najemno nakrájená cibule
Hrst nasekané petrželky
Hrst nasekané pažitky
4 vejce
sůl
Právě typická chuť preclíkové glazury dává těmto těmto knedlíkům jedinečnou příchuť. Můžete je uvařit buď jako šišky na český způsob, anebo ve tvaru noků.
Příprava preclíkového knedlíku
- Ve větší misce smíchejte nakrájené preclíky s vejci rozšlehanými v mléce se špetkou soli.
- Na pánvičce orestujte špek s cibulkou.
- Na závěr přidejte petrželku, krátce nechejte zavadnout a celý obsah pánve přidejte k namočeným preclíkům. Za stálého míchání po částech přidávejte do směsi mouku. Vznikne řídké, ale ne tekuté těsto. Na dně misky by už neměla být žádná tekutina. Z tohoto množství vzniknou dva knedlíky.
- Přichystejte si alobal a položte přes něj potravinářskou fólii. Polovinu těsta dejte na střed fólie a zabalte šišku do potravinářské fólie a ještě zajistěte alobalem.
- Vařte v osolené vroucí vodě půl hodiny.
Nakrájejte, jak jste zvyklí u českých knedlíků, a podávejte k omáčkám a masu.