obrázek z archivu ireceptar.cz

Netradiční úpravy čaje: s meduňkovou příchutí

Nejlepší je, pokud si bylinné čaje připravíme z vlastních, doma vypěstovaných bylinek, například z listů, plodů a květů meduňky, heřmánku, kopřivy, ibišku, máty, lípy a jiných léčivých směsí. Můžeme si je namíchat také s pravým čajem.

Pravý čaj s meduňkou

Potřebujeme

  • 5 lžiček čaje
  • 600 ml vody
  • 3 lžíce lístků meduňky lékařské
  • 16 větších kostek ledu
  • šťávu z citronu
  • cukr

Postup

Čaj nasypeme do nahřáté čajové konvice, zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme vyluhovat. Do porcelánové nádoby dáme lístky meduňky a zalijeme přecezeným čajem. Přidáme kostky ledu a za občasného míchání je necháme rozpustit.

Čaj podáváme ve vysokých pohárech, jejichž okraj smočíme v citronové šťávě a obalíme ve vrstvě cukru. Do takto připravených pohárů nalijeme přecezený čaj a ozdobíme jej několika lístky meduňky lékařské.

Ing. Oldřich Dufek

Akční letáky