Jaká rajčata se hodí? Co všechno je potřeba? Čím se dá kečup ochutit? Jak dlouho vydrží? Předtím, než se vrhnete do výroby domácího rajského zázraku, připravili jsme pro vás praktických bodů, které vám celý proces ulehčí.

Vybavení pro výrobu kečupu

Samozřejmě že bez rajčat, nicméně důležité je mít po ruce i základní vybavení. Bude se vám hodit velký hrnec se silnostěnným dnem, ideálně s nepřilnavým povrchem, díky kterému nebudete muset tolik hlídat směs před připalováním. Další položka, bez které byste se dost natrápili, je velmi jemné síto nebo bavlněné plátno na propasírování rajčatové směsi. Logicky budete také potřebovat skleničky nebo lahve s pevnými víčky, které předem pečlivě umyjete a necháte sterilizovat v hrnci s vroucí vodou. Stačí pár minut. Co vám ulehčí pasírování, je ponorný tyčový mixér. Věc, kterou není nutné vlastnit, ale hodně vám usnadní lovení koření z hotové směsi, je látkový sáček na koření, případně můžete použít silonovou ponožku, službu zastane obdobnou.

Nejlepší rajčata do kečupu

S nahnilými či plesnivými plody nemějte slitování. V žádném případě tedy rajčata neokrajujte, pokud nechcete celou várku domácího kečupu za pár dní vyhazovat. Pokud nemáte k dispozici rajská jablíčka z vlastní zahrádky, na trzích najdete bohatou tuzemskou úrodu. Nevadí, pokud jsou rajčata přezrálá, mírně stažená a nemají úplně lesklou napnutou slupku, takové plody kečup nejvíc osladí.

Do kečupu nejčastěji používejte klasická keříčková rajčata, ale můžete si jej i trochu ozvláštnit a použít i trochu cherry rajčat, případně růžová malinová, tmavé kumato nebo takzvané býčí srdce, které je velmi masité. T ady záleží, jaké chuti dáváte vy osobně přednost.

Čím okořenit kečup?

Naprostý základ pro domácí kečup je ocet, sůl a cukr. Tyto ingredience rajčatovou směs ochutí, ale hlavně se postarají přírodní cestou o zakonzervování vašeho výrobku. O "kečupovitou" chuť se postará bobkový list, celý hřebíček a nové koření, mletá skořice, černý pepř a mletá sladká paprika. Pokud máte rádi kečup pikantní nebo jinak ochucený, mějte ale na paměti, že po uvaření a vychlazení se chuť rozleží a bude méně kyselá a více ostrá. Doporučujeme tedy odebrat ze základu a ochutit menší část zvlášť. Chybu neuděláte ani pokud přidáte do základu jablka se slupkou, která pomohou kečup zahustit a osladit. Klasická žlutá cibule dodá typickou štiplavost.

Recept na domácí kečup

  • 2 kg rajčat
  • 250 g jablek (asi 4 ks)
  • 2 cibule
  • 120 ml kvasného lihového octa
  • 140 g cukru krystal
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 polévková lžíce celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 celých hřebíčků
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Omytá a osušená rajčata překrájíme na větší kousky, dáme do hrnce, přidáme nakrájená jablka se slupkou zbavené jádřince, oloupané, nahrubo nasekané cibule a zalijeme octem, přisypeme cukr, papriku a sůl. Zbylé koření dáme do látkového sáčku, přidáme do hrnce a přivedeme k varu. Stáhneme na střední výkon a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí zhruba hodinu nebo dle potřeby.

Poté vyjmeme sáček s kořením, směs stáhneme z plotýnky a ponorným tyčovým mixérem rozmixujeme. Můžeme ještě lehce dochutit. Kečup propasírujeme přes jemné síto, pomáháme si při tom krouživými pohyby dna větší naběračky. Ještě horký kečup plníme do sterilizovaných skleniček nebo lahví, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Vychladlý kečup uchováváme v chladničce a necháme jej ideálně 3-5 dní rozležet.