Cuketová sezóna je v plném proudu. Cukety jsou výtečné grilované, restované, zapékané… Zvláště pokud jsou sklizené včas, dokud nezačnou tvořit semena, mají lahodnou chuť a křehkou konzistenci. Díky včasné sklizni rostlinu stimulujeme k nasazování dalších a dalších květů, místo aby energii soustředila do růstu plodů a zrání semen. A nejen mladé cukety, ale i květy můžeme využít. Pokud sklidíme pouze květy samčí, ty na dlouhé stopce, neošidíme se o plody (pár jich ponecháme na opylení samičích květů – pokud máme na zahradě dostatek opylovačů, nebude s opylením problém, v jiném případě můžeme pomoci ručně, štetečkem). Pokud máme cuket dostatek, můžeme sklízet i květy samičí a to v době, kdy se pod nimi tvoří malý plod – právě takové cuketky patří na italských zeleninových trzích k vyhledávaným delikatesám.

Smažené cuketové květy po toskánsku

Potřebujme

  • Dva šálky slunečnicového oleje na smažení
  • 24 samčích květů cukety, případně samičí květy s malými plody
  • Šálek mouky
  • Šálek piva
  • Lžičku soli

Postup

  1. Rozšleháme mouku, pivo a sůl a necháme těstíčko půl hodiny odpočinout
  2. Mezitím si nasbíráme květy – měly by být co nejčerstvější. Sklízíme je za suchého počasí a před smažením je v žádném případě nemyjeme – naopak papírovou štětkou osušíme případnou vlhkost.
  3. Květy v těstíčku obalíme tak, že je držíme za stopku a celé namočíme. Samičí květy s malými plody podélně rozpůlíme, poté namočíme.
  4. V těstíčku obalené květy vložíme na pánev s rozpáleným olejem (měl by mít stálo teplotu kolem 180°C), přibližně po dvou minutách obrátíme a smažíme na druhé straně, dokud nezezlátnou. Poté je vyjmeme a necháme olej odkapat na papírové utěrce. Těsně před podáváním je dosolíme, případně opepříme.

Recept dle originální kuchařské knihy Frances Mayesové Vaříme s toskánským sluncem, Paseka 2008