obrázek z archivu ireceptar.cz

Novoroční čočková polévka, čočka se švestkami, bábovka

Tři čočkové recepty, dva bábovkové: To bude peněz a povedených bábovek! Tedy platí-li, že čočka na Nový rok přikutálí finanční hojnost a že pečení se nám bude dařit v duchu rčení jak na Nový rok, tak po celý rok.

Novoroční čočková polévka s ananasem

Namočíme asi 300 g čočky, na rendlíku zprudka osmažíme
2 drobně nakrájené cibule, na kostičky nakrájený menší celer a 2 brambory, zastříkneme trochu vodou a podusíme. Přidáme k namočené čočce, osolíme, okořeníme bobkovým listem anebo bazalkou a společně uvaříme doměkka. Zatím si nakrájíme na kostičky 300 g čerstvého ananasu. Ten rozdělíme podle počtu porcí, vložíme do talířů či misek a přelijeme vroucí polévkou.

Olga Štěpničková, Praha

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Novoroční čočka

Potřebujeme 

  • 0,5 kg přebrané namočené čočky
  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Koření dávám do nerezového vajíčka na čaj a z hotové čočky pak už jen vyjmu.

    2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velkou cibuli
  • 2 špekáčky nakrájené na kostičky
  • 2 kostky masoxu
  • 1 lžíci octa
  • sůl

Jak na to 

Na oleji osmahneme cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme mouku a osmahneme jíšku do bleda, aby se česnek nepřipálil. Do jíšky dáme lžičku papriky a vše v čočce povaříme.

Přidáme nakrájené špekáčky masox, ocet, osolíme a necháme přejít varem.

Vlasta Vondrášková, Milevsko 

Čočka se švestkami

Asi 30 dkg čočky a 10 dkg sušených švestek namočíme do vody a druhý den společně uvaříme. Čím více švestek dáme, tím je čočka chutnější.

Čočku přisolíme a dobře omastíme máslem nebo sádlem.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

tvarohová bábovkaobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Novoroční bábovka zadělávaná červeným vínem

Bábovku děláme na dva způsoby − třenou, jak ji pekla moje maminka, a snadnější verzi, jak ji dělám i já. Místo čokolády lze použít čokoládovou rýži.

Třená s vínem

Třeme do pěny

  • 100 g tuku
  • 80 g cukru moučky
  • 2 vejce

Postupně přidáváme

  • 100 g hladké mouky proseté s trochou prášku do pečiva
  • 150 ml červeného vína se lžičkou skořice
  • 40 g nasekané čokolády na vaření

Řidší těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180 °C.

Bez vína 

  • 300 g hladké mouky
  •  1 prášek do pečiva
  • 250 g tuku
  • 200 g skořice
  • 2 lžičky skořice
  • 5 vajec
  • 100 g čokoládové rýže

Tuk zvolna rozpustíme, do vlahého přidáme cukr, vejce a ostatní suroviny. Vlijeme do formy a upečeme.

Vlasta Vondrášková, Milevsko