Slepičí vývar

Novoroční polévky: cibulačka, pivní, klobásovka, čočková, zelná, ovocná...

Už staří Čechové nedali dopustit na pivní polévku, Slováci si pochutnávají na slepičí polévce (vývar pro ni si připraví předem a zmrazí jej), v Bavorsku vaří klobásovku, Francouzi mají svou cibulačku.

Španělé si nedovedou představit Nový rok bez česnečky, Švýcaři vaří bernskou polévku z uzeného kolena.

Na Šumavě a v Pošumaví se traduje recept na zelňačku, která se připravuje nejméně tři dny před Silvestrem, respektive před Novým rokem, a je tak dobrá, že se dá jíst i studená.

Na nový rok nesmí chybět čočková polévka.Na nový rok nesmí chybět čočková polévka.Autor: Archiv ireceptar.cz

A rozhodně nesmí chybět čočka — peníze budou potřeba stále. Chceme–li na posílení finanční pozice zapracovat co nejdříve, můžeme z čočky připravit originální čočkovou polévku s ananasem (a zásluhou enzymu, který je obsažen v ananasu, tak zároveň přispějeme k rychlejšímu spálení kalorií).

Takže kterou polévku letos připravíme? Tady jsou tipy a recepty: 

Cibulačka

Oloupeme 250 g cibule a drobně ji nakrájíme, 250 g brambor překrájíme na půlky, pórek očistíme a nakrájíme na kolečka.

Na sádle nebo na nám vyhovujícím tuku osmahneme cibuli a zalijeme ji 1,5 litrem vroucí vody, vmícháme pórek, brambory, bobkový list, několik celých pepřů a kousek celého zázvoru (nebo půl lžičky mletého), osolíme a vaříme doměkka.

cibulačkacibulačkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Prolisujeme a nakonec do polévky přidáme jednu nadrobno pokrájenou, čerstvě osmahnutou cibuli a dozlatova opečené chlebové kostky.

Staročeská pivní polévka

Recept je na čtyři porce.

Do hrnce vlijeme 1 litr piva, vmícháme 50 g cukru, lžíci strouhané citronové kůry, osolíme, okořeníme kmínem a mletým zázvorem.

Nakonec vmícháme 150 až 200 g rozlámaného nebo nastrouhaného chleba a na mírném plameni jej za stálého míchání rozvaříme.

Když nám vyhovuje hustota, vmícháme dva rozšlehané žloutky se lžící másla, necháme provařit (nechceme–li mít v polévce kousky chleba, můžeme ji před vlitím žloutků přecedit).

Staročeská pivní polévkaStaročeská pivní polévkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Bernská polévka z uzeného kolena

Asi půlkilové uzené koleno zbavíme kůže, dáme do hrnce, zalijeme 1,25 l vody a přivedeme k varu. Přidáme asi 50 až 80 g předvařeného hrachu a koleno uvaříme doměkka.

Mezitím nakrájíme 50 g slaniny a větší cibuli, 150 g brambor oloupeme a nakrájíme na kostky a jednu mrkev nakrájíme na slabé plátky. Slaninu rozpustíme, vmícháme cibuli a zeleninu a vše zprudka osmahneme, teprve poté zalijeme několika sběračkami uzeného vývaru a dusíme.

Uvařené koleno vyjmeme z vývaru, obereme maso, nakrájíme je na sousta, která dáme do měkké zeleniny, přes cedník přilijeme vývar s hrachem, vše promícháme, podle chuti osolíme a okořeníme mletým bílým pepřem. Případně můžeme chuť podtrhnout lžící octa.

Čočka s houbami (z Povltaví) Čočka s houbami (z Povltaví) Autor: Archiv ireceptar.cz

Čočka s houbami (z Povltaví)

300 g čočky uvaříme do měkka, na sádle připravíme jíšku z hladké mouky a jíškou čočku zahustíme. Na další porci sádla osmahneme nakrájenou cibuli a 400 g nakrájených hub nebo přiměřené množství předem namočených sušených hub. Vše podusíme, okořeníme mletým zázvorem a osolíme.

Novoroční zelňačka

Do hrnce dáme 500 g kysaného zelí a zalijeme je 1,5 litrem studené vody, přidáme 500 g uzeného plecka, několik kuliček nového koření, celého pepře, bobkový list a zvolna vaříme doměkka.

Asi 15 minut před dokončením vmícháme hrst předem namočených sušených hub.

Měkké uzené vyjmeme, nakrájíme na kostky a vrátíme zpět do hrnce s vývarem, znovu přivedeme k varu a vlijeme 200 ml netučné smetany s rozkvedlanou lžící hladké mouky. Záklechtku povaříme 3 minuty a nakonec vmícháme sekaný kopr, čerstvě utřený česnek, půl lžičky mletého zázvoru a polévku podle potřeby osolíme.

Novoroční zelňačkaNovoroční zelňačkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Slepičí vývar

Na 1 litr polévky potřebujeme 250 ml koncentrovaného zmrazeného vývaru, který připravíme následovně:

350 g slepičí směsi dáme do hrnce, přidáme pokrájenou cibuli, mrkev a celer a svazek bylinek, který si k tomuto účelu včas připravíme:

Do mikrotenového sáčku dáme

  • bobkový list,
  • tymián,
  • petrželovou a celerovou nať (obě pokud možno čerstvé),
  • několik celých pepřů.

Sáček uzavřeme a na několika místech propícháme. Získáme tak sáček jako na varnou rýži.

Vše zalijeme dvěma litry studené vody a pomalu vaříme 1 až 1,5 hodiny, přitom z povrchu sbíráme pěnu. Vývar přecedíme do jiného hrnce a necháme jej nejlépe přes noc v chladnu.

Slepičí vývar Slepičí vývar Autor: Archiv ireceptar.cz

Z povrchu pak odstraníme ztuhlý tuk, vývar vlijeme do pevného mikrotenového sáčku, dobře zavážeme a uložíme do mrazničky.

Při přípravě polévky pak vývar vytlačíme ze sáčku do hrnce, zalijeme 750 ml vody a pomalu uvedeme do varu.

Přidáme polévkovou zeleninu, polévkové nudličky a povaříme. Podle chuti osolíme a sypeme čerstvou petrželkou.

Novoroční čočková polévka s ananasem

Nejdříve namočíme asi 300 g čočky v 1 l vody.

Na rendlíku máznutém tukem pak zprudka osmahneme 2 drobně pokrájené cibule, na kostičky nakrájený menší celer a 2 brambory, zastříkneme jen nutným množstvím vody a podusíme.

Dušenou zeleninu přidáme k namočené čočce, osolíme ji, okořeníme bobkovým listem nebo bazalkou a společně uvaříme doměkka.

Mezitím nakrájíme na kostičky 300 g čerstvého ananasu, rozdělíme ho podle počtu porcí, vložíme do talířů či misek a přelijeme vroucí polévkou.

Čočkový prejt (z Valašska)

250 g čočky uvaříme ve větším množství vody do poloměkka, přidáme 150 g jáhel, které jsme dvakrát spařili vroucí vodou, vše promícháme a společně uvaříme do měkka.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Upečené porce obložíme na talířích kyselými okurkami a švestkami, naloženými do stejného láku.

Směs osolíme, okořeníme majoránkou a mletým novým kořením, promícháme s drobně nasekanou cibulí, omastíme sádlem, dáme do pekáče a zapečeme dozlatova.

Bavorská klobásovka

Na lžíci tuku opražíme lžíci hladké mouky a zalijeme litrem studené vody. Jíšku rozšleháme a přivedeme k varu, přidáme dobře vyuzenou klobásu (z našich druhů nejlépe ostravskou), 3 až 4 stroužky česneku, několik kuliček nového koření, celého pepře a lžičku kmínu.

Bavorská klobásovka Bavorská klobásovka Autor: Archiv ireceptar.cz

Vaříme asi 30 minut, pak polévku přecedíme a dochutíme čerstvě utřeným stroužkem česneku a majoránkou.  

Staročeské ovocné polévky

Z jablek

Jablka zbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtky nastrouháme a zalijeme studenou vodou. Přivedme ji k varu a vaříme, dokud jablka nerozvaříme na hustou polévku.

Dva až tři žloutky rozetřeme s cukrem, skořicí, troškou mletého zázvoru, muškátového květu a šafránu. Tuto směs rozmícháme do polévky, vše necháme krátce povařit a podáváme.

Z višní či švestek

Použijeme ovoce sušené (v sezoně samozřejmě čerstvé). Ovoce rozvaříme ve vodě, propasírujeme přes cedník a dáme povařit do vývaru spolu s opraženou žemlí a troškou hladké mouky.

Poté do polévky dáme stejné množství sladké smetany a cukru, dochutíme mletou skořicí a ještě chvíli povaříme.