Zdroje: www.kucharkaprodceru.cz, fresh.iprima.cz

Domácí nudličky jako od babičky

Víte, jak se dělají domácí polévkové nudle? Není to vůbec složité, ani na ingredience náročné. Takové nudle si můžete pamatovat ještě od babičky, protože dřív je ženy dělaly běžně. Napřed nebyly jiné, později ženy zjistly, že ty jejich domácí jsou přece jen lepší.

Podívejte, jak jednoduše a rychle můžete takové domácí nudle jako od babičky připravit. Dobře zpracované a uložené nudle se nerozvaří a v polévce budou ohromně chutnat.

Zdroj: Youtube

Nudle a těstoviny do každé rodiny

Domácí nudle začaly mizet s rozvojem potravinářského průmyslu. Ten v minulém století musel nabídnout jídla, která budou rychle hotová. Těstovinářský průmysl se u nás sice rozvinul už ve 20. století především v oblastech, kde se pěstovala pšenice, ale rozhodně nebyla nabídka tak pestrá, jako jsme zvyklí dnes. Jedna z prvních velkých výroben byla založena v roce 1904 v Bystřici pod Hostýnem, další vznikly v Uherském Hradišti či v Lounech, později i v Olomouci a tak dále. Nejobvyklejší byla kolínka, až později se začalo s výrobou špaget a dalších tvarů. Původní nudle do polévky nahradily jemné nudličky.

Těstoviny se staly oblíbenou přílohou nejen díky chuti, ale zejména snadností přípravy. Dnešní nabídka je sice velmi široká, ale i přesto mnozí s láskou vzpomínají na domácí nudle.

Domácí nudle si přizpůsobte

Domácí nudle si můžete udělat podle základního receptu, ale dříve nebo později vás jistě také napadne, že by v nich mohlo být i něco navíc. Domácí těstoviny si tak můžete připravit třeba s bylinkami, špenátem nebo kořením, ale také se nabízí bezlepková varianta.

Pokud se rozhodnete domácí nudle připravit jinak, naučte se napřed původní recept. Až potom se rozhodněte, jak jej vylepšit jinými surovinami. Především používání jiné mouky vám může značně zkomplikovat práci. I když mnohým lepek v mouce nevyhovuje, je to právě lepek čili gluten, který zajišťuje v potravinách pevnost, strukturu, pružnost a ingerdience spojuje.

Jde to i bez lepku

Pro výrobu bezlepkových nudlí je možné využít kukuřičnou či rýžovou mouku, ale i celou řadu dalších bezlepkových variant. I tak se ovšem budete potýkat především s drolícím se těstem. Použijte proto více vajec a nechejte těsto odpočinout minimálně hodinu v chladničce.

I když je rozhodně možné vyválet nudlové těsto na tenoučkou placku, která se bude dobře krájet, neocenitelným pomocníkem je strojek na nudle. Jednoduchý model pořídíte za několik stovek, ale je jasné, že pokud děláte takové nudle jednou do roka, obejdete se i bez něj.

Související články