Máme pro vás perfektní zlepšovák! Pokud máte chuť na dozlatova usmažený květák, zkuste si udělat zdravější variantu, která ubere na jeho kaloriích, dá mnohem méně práce a bonusem bude i menší spotřeba oleje. Má prvotřídní chuť, je nemastný, a navíc krásně křupavý. Uvidíte, že si ho naprosto zamilujete!

Květák z trouby má své výhody

Pečení květáku v troubě je velice praktické a téměř bezpracné. Nebudete ho muset nijak obracet, aby byl ze všech stran dostatečně propečený. A máme pro vás i zlepšovák s trojobalem. Nečeká vás tedy žádné „patlání“ s obalováním v klasickém trojobalu a nebudete mít na kuchyňské lince hotovou spoušť.

Dokonce se ušetříte konzumaci možných toxických látek, které vznikají při smažení za vysokých teplot. Prostě samé výhody! Výsledkem budou zlatavé nemastné růžičky květáku, které jsou vynikající nejen teplé, ale i studené.

Pojďte na to

Pokud chcete mít květák pěkně chroupavý, není nutné ho složitě předvařovat. Uchovají se v něm veškeré vitamíny a cenné látky. V každém případě hlávku květáku pečlivě omyjte, rozdělte na zhruba stejně velké růžičky a lehce je posolte.

Obalujte prakticky bez námahy

Pokud jste zvyklí na obalování ve třech miskách, zkuste to jinak. V jedné misce si rozmíchejte vajíčka s trochou hladké mouky a vymíchejte směs v hladké těstíčko. Do druhé misky si připravte strouhanku. Plech vyložte pečicím papírem.

Osolené kousky květáku nejprve smočte ve vaječné směsi a následně je zabalte do strouhanky. Anebo použijte trik se sáčkem, v němž je strouhanka. Růžičky obalené ve vajíčku do něj vložte a pak už s ním stačí jen zatřást. Funguje to perfektně!

Závěrečná fáze s trochou oleje

Obalené květáky rovnoměrně rozložte na pečicí plech a zlehka potřete olejem, můžete využít i olej ve spreji. Strouhanka pak bude perfektně křupavá. Plech vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte zhruba půl až třičtvrtě hodiny, dokud nebude na povrchu květáku zlatavá kůrčička.

Mezitím si můžete připravit přílohu, nejčastější variantou jsou vařené brambory nebo šťouchané brambory s cibulkou. Budete mít i dostatek času na výrobu domácí tatarské omáčky. Pokud chcete opravdu zdravou variantu, doporučujeme lehký jogurtový dip.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz, www.varilamysicka.cz