Drožďová polévka

Na čtyři porce potřebujeme

  • 1 cibuli
  • 1 lžíci sádla
  • 2 kostky droždí
  • 1 vejce
  • pepř a sůl
  • 2 lžičky majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 70 až 100 g strouhanky
  • masový vývar s kořenovou zeleninou

Jak na to

Cibuli orestujeme, přidáme rozdrobené droždí a necháme je za stálého míchání rozpustit. Pak směs přelijeme do misky a necháme ji mírně zchladnout. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Dobře promícháme.

Postupně do směsi přidáváme strouhanku tak, aby vzniklo nelepivé soudržné těsto. Tvarujeme z něj kuličky o průměru asi 2 cm. Vhazujeme je do vroucí vody, vaříme asi pět minut a přendáme do studené vody.

Drožďové knedlíčky poté přidáme do masového vývaru se zeleninou, krátce povaříme, ochutíme solí a sypeme zelenou petrželkou.

Kdo má raději hustší polévku, může přidat 50 g vlasových nudlí.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Kuřecí roládky s ovocem a brokolicí

Potřebujeme

  • 250 g brokolice
  • 4 kuřecí řízky
  • 75 g sušených švestek
  • 50 g sušených meruněk
  • 100 ml bílého vína
  • 3 až 4 snítky tymiánu
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíci solamylu
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 1 lžíci brusinek
  • pomerančovou šťávu
  • sůl a pepř
  • pomeranč na ozdobení

Jak na to

Brokolici opláchneme, rozdělíme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě. Necháme okapat, mezitím nasekáme tymián a sušené ovoce namočíme do bílého vína.

Řízky osušíme a každý zabalíme do plátku slaniny. Na pánvi na rozpáleném oleji zprudka opečeme maso, pak je osolíme, opepříme a na mírném ohni ještě asi 10 minut opékáme.

Přidáme brokolici, namočené ovoce a tymián. Vše promícháme, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

Solamyl rozmícháme se dvěma lžícemi studené vody, přilijeme ho do směsi a za stálého míchání povaříme. Nakonec omáčku zjemníme zakysanou smetanou. Dochutíme pomerančovou šťávou, pepřem a solí. Vmícháme brusinky a prohřejeme. Podáváme posypané tymiánem a ozdobené dílky pomeranče. Nejlepší přílohou lahodně upraveného masa je houskový knedlík.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Vekové lívance

Potřebujeme

  • starší veku
  • 3 vejce
  • 1 šlehačku
  • 1 vanilkový cukr

Jak na to

Plech vyložíme mikrotenem nebo pečicím papírem.

Vejce, šlehačku a vanilkový cukr ušleháme ručním šlehačem. Plátky veky namáčíme ve vaječném krému a klademe na plech a poté necháme asi 4 hodiny odležet v chladničce.

Potom plátky přesuneme opatrně na pánev s rozpáleným olejem a máslem, zmírníme plamen a zvolna smažíme dozlatova. Veky musí být dobře prosmažené.

Zdobíme zavařeninou, tvarohovým krémem nebo jogurtem podle chuti.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Banánová bábovka

Potřebujeme

  • 60 g másla nebo rostlinného oleje
  • 120 g pískového cukru
  • 3 vejce
  • 2 banány
  • asi 1/5 dl mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Jak na to

Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, přidáme žloutky a našleháme do pěny.

Oloupané banány vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s trochou mléka. Přidáme je k žloutkové směsi, doplníme prosátou moukou s práškem do pečiva a zbylým mlékem a promícháme.

Do pevného sněhu z bílků zašleháme zbylou část cukru. Sníh lehce vmícháme do těsta.

Do tukem vymazané a moukou vysypané formy rozetřeme těsto a v předem vyhřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Eva Křížovská, Svitavy